MENIU

Radu Țincu, despre reacțiile adverse la vaccinul antiCovid: "Astfel de reacții sunt normale. Ele re reduc spontan în primele 24-36 de ore"

Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca

Reacțiile adrverse apărute în ultimele 24 de ore, în România, după doza de rapel a vaccinului antiCovid au adus din nou în discuție această problemă. Medicii spun, însă, că nu ar trebui să ne alarmăm și că astfel de reacții adverse sunt normale la adminsirarea vaccinurilor, ele putând apărea și în cazul hepatitei de tip B, dar și în cel al vaccinului antigripal.

Radu Țincu, medic primar ATI de la Spitalul Floreasca, a explicat astăzi, într-o intervenție telefonciă la Realitatea PLUS, că este, practic, imposibil de făcut previziune legate de tipurile de persoane care ar putea suferi astfeld e reacții adverse.

"Aceste reacții adverse erau de așteptate. În grupele de studiu au existat 3-4 făcute pastfel de cazuri. Ele pot să apară (reacțiile - n.r.) și după vaccinarea antigripală sau după cea a hepatitei de tip B", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, în 80% dintre cazuri, omaneii își revin spontan, în vreme ce doar 15% dintre ele necesită ajutor de specialitate.

Făcând referire la cazul din Timiș, unde o femeie a intrat în șoc anafilactic după admistrarea celei de-a doua doză de vaccin antiCovid, Țincu a precizat: "Șocul anafilactic a apărut într-o instituție sanitară. I s-au acordat îngrijiri medicale și s-a remis acel șoc anafilactic. Este știut că șocul anafilactic poate să apara la anumite medicamente, la întepături (...)".

Potrivit medicului, reacțiile de tip alergic sau șoc anafilactic pot să apară la câteva minute după administrarea vaccinului, ]n vreme ce cele de tip paralizie pot să apară și la câteva zile. Tocmai de aceea - spune el- trebuie păstrată legătura cu medicul de familie în permanență și semnalate eventualele probeleme apărute după adiminsitrarea vaccinului. În plus, astfel de reacții trebuie urcate și pe platforma de vaccinare pentru a fi monitorizate.

Întrebat dacă o persoană poate să ia, preventiv, medicamente pentru a preveni astfel de reacții adverse după vaccinarea anti-Covid, Radu Țincu a exclus această posibilitate.

"Nu este recomandat ca pacienții să ia mediamente antialegrice împotriva acestui vaccin. Persoanele care sunt alergice, și aici nu vorbim de alegri simple, cum este cea la praf, ci cele care le-au pus viața în pericol, în trecut, trebuie să-și informeze medicul de familie și să fie tratate cu atenție", a explicat acesta.

Medicul a explicat și motivul pentru care apar astfel de reacții adverse după administrarea vaccinului: "La prima doză organismul nu cunoaște această proteină virală. Ea este prelucrată de sistemul imunitar și obținem anticorpi. La a doua doză o cunoaștem deja (...). Nu se introduce în organism virusul viu, ci doar această proteină de suprafata, care nu ne îmbolnăvește (...) Reacțiile adverse se reduc spontan în primele 24-36 de ore. Pastrarea legăturii cu medicul de familie e foarte importantă. În general, după 48 de ore simptomatologia se remite. E doar o reacție imunitară când organismul întâlnește pentru a doua oară această proteina pe care vaccinul o introduce în corpul nostru".