MENIU

Radu Țincu, despre incidentul de la Spitalul COVID Târgu Cărbunești: Astfel de incidente pot să apară pentru că este un consum de oxigen fără precedent în istoria României

Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca

Radu Țincu, medic primar ATI Floreasca, a comentat informația momentului din această dimineață legată de situația dramatică prin care trec pacienții aflați în stare gravă în secția ATI a Spitalului COVID Târgu Cărbunești, din județul Gorj, acolo unde a fost activat planul roșu de intervenție după ce instalația de oxigen a cedat. 

"Intenrvenția trebuie  fie foarte rapidă, mai ales la cei care sunt în ATI, care au fost ventilați și intubați, chiar și în cazul celor cu ventilație non-invazivă, însă în secțiile de Terapie intensivă de obicei există butelii de oxigen tocmai pentru astfel de situații, care cel mai probabil au fost mobilizate în acel moment, până la sosirea echipajelor de intervenție.

Astfel de incidente, la o asemenea presiune pe secțiile ATI mai pot  apară pentru că este un consum fără precedent în istoria României de oxigen. Se consumă cu până la 3, 4 ori mai multe volume de oxigen decât în condiții normale. Multe spitale au fost nevoie  crească presiunea în stația centrală de oxigen pentru a putea să facă față debitului extremd e ridicat pe care acești pacienți îl necesită. Este, deci, o situație determinată de afluxului de pacienți care au nevoie de oxigen în același timp", a explicat Țincu, pentru Realitatea PLUS. 

În urmă cu scurt timp a fost activat planul roșu de intervenție la spitalul Târgu Cărbunești, din Târgu-Jiu, județul Dolj, după ce instalația de oxigen s-a stricat. În prezent, aproximativ 400 de pacienți sunt transferați la alte spitale. Pe secția de Terapie Intensivă, acolo unde, de altfel, a și avut loc incidentul, se aflau internate în stare gravă 15 persoane.

 

 

Mai multe articole despre:
radu tincu medic coronavirus pandemie covid