MENIU

Radu Jude, regizorul "Aferim!": "Toată povestea cu Oscarurile e un fel de obsesie naţională"

Regizorul Radu Jude a comentat la Realitatea TV pe marginea neincluderii filmului "Aferim!" pe lista scurtă a nominalizărilor la Premiile Oscar, la categoria "Cel mai bun film străin".

Radu Jude, regizorul filmului "Aferim!", a declarat la Realitatea TV că nu a fost deloc surprins de faptul că cel mai recent lungmetraj al său, lansat în 2015, nu a fost nominalizat la Premiile Oscar. În schimb, cineastul a explicat că este foarte important faptul că presa străină a avut recenzii foarte bune despre pelicula recompensată cu Ursul de Argint la Berlinala 2015.

"Nu sunt de acord cu viziunea asta... Toată povestea cu Oscarurile e un fel de obsesie naţională, venita dintr-un soi de provencialism: 'să avem şi noi o nominalizare la Oscar'", a comentat Jude.

"Mai degrabă aş spune că e important, şi pentru mine ca regizor, şi pentru echipa care a lucrat la film, faptul că filmul e distribuit în Statele Unite ale Americii, că poate fi văzut acolo şi că a avut parte de o presă foarte bună în locuri foarte importante. Faptul că se vorbeşte în New York Times şi San Francisco Chronicle e un lucru foarte important pentru cinematografia românească. Toată poveste cu Oscarul e foarte simplă: oamenii au nişte reguli de votare, le-au aplicat şi asta a ieşit. Ţine de gustul lor, de opţiuni, de lobby-ul făcut, şi chiar nu am nimic de comentat în chestiunea asta", a adăugat el.

De altfel, Radu Jude a precizat că nu avea nicio aşteptare legată de prezenţa filmului "Aferim!" la gala de decernare a premiilor Academiei Americane de Film.

"Nu mă aşteptam la nimic, dar voiam să spun că nu e uşor ca un film românesc să fie distribuit în afara României. Se întâmplă asta doar cu câteva filme şi ăsta e un lucru care trebuie remarcat. E important să se vorbească de România în presa internaţională", a spus cineastul.

"Eu sunt ocupat acum cu producţia noului meu film, 'Inimi cicatrizate'. Pentru mine 'Aferim!' e un capitol încheiat; nu mă aşteptam niciodată să fie nominalizat la Oscar, pentru că regulile de votare sunt în aşa fel făcute, încât un film de genul acesta nu poate ajunge acolo", a mai afirmat Radu Jude, subliniind că "sunt filme mult mai bune ca 'Aferim!" care nu au fost nominalizate".

NYT: "Aferim!" - "o viziune neînfricată asupra trecutului"

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, câştigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015, a fost lansat în SUA, vineri, 22 ianuarie.

Presa americană a primit foarte bine producţia regizată de Jude, într-o cronică publicată de The New York Times afirmându-se chiar că filmul merita să fie inclus între nominalizaţii la Oscarul pentru "Cel mai bun film străin". Articolul elogiază imaginea în alb-negru a filmului "Aferim!", descris ca un "exerciţiu elegant", potenţat de o interpretare teatrală. "Filmul este o viziune neînfricată asupra trecutului, care scoate la iveală cruzimea şi prejudecăţile ascunse sub aparenţe", se afirmă în acelaşi articol, potrivit Mediafax.

Despre prestaţia actorului Teodor Corban, interpretul rolului principal, jurnaliştii americani spun că a fost una "din suflet şi exuberantă": "Are ceva din carisma dură a lui Anthony Quinn şi puţin din excentricitatea, libertatea de interpretare şi umorul pe care John Wayne le-a adus în ultimele westernuri ale sale", au mai scris criticii americani.

"Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a fost distins, între altele, cu trofeul oraşului Lisabona şi premiul pentru distribuţie la IndieLisboa, cu Le Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine la Namur, cu premiul publicului la Let's CEE Viena şi a primit distincţia FIPRESCI la Miskolc, Ungaria.

"Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).