MENIU

Radu Jude, despre "Aferim!": Filmul ar fi putut funcționa color, sepia, în foarte multe feluri

Radu Jude, despre "Aferim!": Filmul ar fi putut funcționa color, sepia, în foarte multe feluri

Filmul ar fi putut funcționa color, sepia, în foarte multe feluri, a declarat regizorul Radu Jude, după prezentarea în avanpremieră pentru critică și presă a peliculei "Aferim!", film premiat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie.

El a precizat, marți seară, că intenția realizatorilor filmului a fost de "a transmite spectatorului ideea că vede doar un film și să chestioneze filmul acesta, și să-și pună unele întrebări pornind de la el, să nu-l preia ca fiind adevărul absolut".

Jude a mai spus că și-a dorit, totodată, prin realizarea filmului în alb-negru, să omagieze un western clasic "pentru că povestea avea o structură similară".

Întrebat de unde i-a venit inspirația pentru scenariu, Radu Jude a spus că a plecat de la ideea de a vorbi despre trecut într-un film și, după aceea, după mai multe schimbări, s-a ajuns la "Aferim!".

"A existat întâi o dorință de a vorbi despre trecut într-un film, dar făcând, evident, o raportare la prezent, a pune întrebarea: "În ce fel urmele pe care le lasă trecutul pot fi vizibile și li se poate găsi originea" și apoi, din aproape în aproape, pentru că și eu, și Florin Lăzărescu (co-scenarist) am plecat la drum cu cu totul altceva (...) și din aproape în aproape am ajuns la altceva, și apoi la altceva, și în cele din urmă la filmul ăsta", a declarat Radu Jude.

Citeşte mai mult pe agerpres.ro

Mai multe articole despre:
film Radu Jude Aferim