MENIU

Rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow au intrat în posesia forțelor ucrainene. Ce țară le-a livrat și cum a reacționat Moscova

Rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow /Wikipedia

Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, fapt ce le oferă forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de mult-așteptata contraofensivă ce ar putea avea loc chiar la finalul acestei luni. Informația privind livrarea de rachete a fost făcută publică de mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că "acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea armatei noastre, care, în mod natural, va lua decizii relevante având în vedere acest lucru”.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități „stealth”, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer, relatează HotNews.ro.

Are o rază de acțiune de peste 250 km, puțin mai mică decât raza de acțiune de 300 de kilometri a sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, fabricate de SUA, pe care Ucraina le cere de mult timp.

Informația vine după ce, săptămâna trecută, un grup de țări europene condus de Marea Britanie a cerut companiilor să facă oferte pentru a furniza Ucrainei rachete cu o rază de acțiune de până la 300 km.