MENIU

PUTIN și Rusia, amenințate pentru război cu un alt tribunal internațional - Ucraina cere judecarea AGRESIUNII unui stat împotriva altui stat

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Ministrul ucrainean de externe - Dmitro Kuleba susține înființarea unui tribunal special internațional pentru judecarea unei agresiuni unui stat împotriva altui stat. 

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat joi că pledează pentru înființarea unui tribunal special care să judece crima de agresiune a unui stat împotriva altui stat. Anunțul a fost făcut în contextul invaziei RUsiei în Ucraina, a declanșării războiului Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a cerut joi comunităţii internaţionale un angajament mai ferm în privinţa urmăririi penale a crimelor de război comise în conflictul din Ucraina.

„Legea nu ar trebui să joace un rol secundar. Legea nu poate fi un spectator”, a declarat Karim Khan în deschiderea unei conferinţe internaţionale privind urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina, joi, la Haga, la care participă peste 30 de miniştri şi procurori din Europa şi din alte ţări occidentale.

Kuleba a cerut înfiinţarea unui tribunal special care să judece crima de agresiune – atacul unui stat împotriva altuia planificat de un lider politic sau militar – împotriva Ucrainei.

„Tot ceea ce vrem este ca această crimă de agresiune să nu rămână nepedepsită”, a explicat Dmitro Kuleba într-o intervenţie prin videoconferinţă în deschiderea forumului de la Haga.

Într-o rezoluție adoptată în urmă cu două luni privind lupta împotriva impunității pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul European invită UE să ia toate măsurile necesare în cadrul procedurilor și instanțelor internaționale pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse și belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și agresiune, reamintește Agerpres.