MENIU

Putin și Macron, discuții despre „o catastrofă uriașă” la centrala nucleară de la Zaporojie - Măsură decisivă în războiul din Ucraina

Vladimir Putin și Emmanuel Macron, discuții despre un risc nuclear la centrala de la Zaporojie Foto: Profi Media

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, din nou cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Principalul subiect a fost despre accesul experților de la AIEA la centrala nucleară Zaporojie pentru a evita un incident nuclear. Detaliile clare a vizitei inspectorilor AIEA vor fi puse la punct într-o nou discuție între președinții rus și francez. 

Ambii președinți au fost de acord asupra necesității de a trimite la centrală o echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În ultima perioadă, ONU, Ucraina și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întreținerea centralei nucleare de către Rusia. Secretarul general al ONU - Antonio Guterres și președintele Turciei - Recep Erdogan, aliatul lui Putin au fost și în Ucraina pentru a discuta cu președintele Zelenski într-o întâlnire trilaterală istorică la Lvov.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul francez Emmanuel Macron au căzut de acord că este necesară trimiterea imediată a inspectorilor AIEA să verifice Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, controlată de ruși, anunță The Guardian.

Putin și Macron sunt la prima convorbire din luna mai până acum, la inițiativa președintelui francez. Iar președintele rus ar fi avertizat în cursul discuției telefonice că există riscul unei "catastrofe de amploare" la Centrala atomo-electrică Zaporojie. Putin a acuzat însă din nou armata ucraineană de lansarea unor atacuri în apropierea complexului centralei.

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, Macron l-ar fi îndemnat pe Putin să permită misiunii propuse de Agenția Internațională pentru Energie Atomică să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia din orașul Enerhodar ocupat de ruși.

"Preşedintele Rusiei a subliniat că bombardamentele sistematice asupra zonei în care se află Centrala atomică Zaporojie creează riscul unei catastrofe de amploare care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste", a transmis Kremlinul, potrivit cotidianului Le Monde.

Cei doi președinți au vorbit și despre transporturile de cereale din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că există probleme privind exporturile de produse agricole ruse, în pofida semnării acordurilor cu Ucraina prin intermediul Naţiunilor Unite şi Turciei. Liderul de la Kremlin i-ar fi transmis lu iMacron și despre obstacolele continue în calea furnizării de produse alimentare și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale.

„Preşedintele Putin a subliniat că rămân obstacole în privinţa exporturilor ruse, ceea ce nu contribuie la soluţionarea problemelor securităţii alimentare mondiale", a mai transmis Administrația de la Kremlin.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite, la Istanbul, în luna iulie. Acordurile au deschis coridoare securizate pentru exporturile de cereale pentru a părăsi porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Un acord similar semnat în același timp a permis și Rusiei să-și exporte produsele agricole și îngrășămintele, în ciuda sancțiunilor occidentale după invazia militară a Ucrainei.