MENIU

Putin mai scapă de un opozant: Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe opozantul Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de detenţie pentru mai multe capete de acuzare, printre care cea de 'înaltă trădare', la finalul unui un dosar devenit emblematic pentru represiunea din Rusia de la începutul ofensivei sale în Ucraina, transmite AFP.

La finalul unui proces cu uşile închise, tribunalul a anunţat că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de 'înaltă trădare', difuzare de 'informaţii false' despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie 'indezirabilă'.

În consecinţă, el a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.

Unul din avocaţii săi, Maria Eismont, citată de agenţiile de presă ruse, a anunţat că Vladimir Kara-Murza va face apel, denunţând 'încălcări grosolane de procedură' în timpul procesului.

În ultimele sale declaraţii la proces, pe 10 aprilie, Kara-Murza s-a declarat 'mândru' de angajamentul său politic.

Aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, Kara-Mourza a fost aproape de a muri de două ori, în 2015 şi 2017, în urma unor otrăviri de care el a acuzat puterea din Rusia.

Potrivit avocatului său Vadim Prohorov, opozantul suferă de polineuropatie şi de o patologie neuro-musculară, consecinţă a celor două otrăviri.

Potrivit agenţiei TASS, opozantul, care a fost declarat de către autorităţi 'agent al străinătăţii', era acuzat de 'înaltă trădare' pentru că a criticat puterea în intervenţii publice în Occident.

Kara-Mourza a pledat în SUA, Europa şi Canada pentru adoptarea de sancţiuni împotriva responsabililor ruşi care se fac vinovaţi de grave încălcări ale drepturilor omului, sancţiuni după exemplul 'legii Magniţki' din 2012.

El a lucrat de asemenea pentru organizaţia Open Rusia a fostului oligarh în exil şi detractor al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, declarat 'indezirabil' de autorităţile ruse în 2017.

Acuzaţia de difuzare de 'informaţii false' se sprijină pe un amendament introdus după declanşarea ofensivei în Ucraina, ce permite reprimarea oricărei informaţii considerate mincinoase de către autorităţi.

În ultimii ani, aproape toţi opozanţii ruşi au fost condamnaţi la închisoare sau au fugit din ţară.

Cel mai cunoscut dintre ei, Aleksei Navalnîi, ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de privare de libertate pentru fraudă, dosar considerat de mulţi drept politic.

Mai multe articole despre:
vladimir putin vladimir kara murza rusia