MENIU

Putin jubilează: Tensiuni uriașe între Ucraina și Polonia, ambasadori convocați - Ce a rupt alianța de la începutul războiului

Un respiro nesperat pentru Vladimir Putin. Sunt tensiuni fără precedent la cel mai înalt nivel între aliații fideli tradiționali după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina. Varșovia și Kievul și-au convocat reciproc ambasadorii.

 

Ucraina şi Polonia au convocat marţi reciproc ambasadorii, după escaladarea unei dispute în urma unei declaraţii a unui consilier de politică externă al preşedintelui Poloniei, care a spus că Kievul ar trebui să arate mai multă apreciere pentru sprijinul Varşoviei în războiul său cu Rusia.

Inflamarea relațiilor dintre cele două țări aliate a pornit din cauza transportului de cereale din Ucraina și interzicerea de către Rusia a folosirii rutei de pe Marea Neagră.

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul polonez, în urma a ceea ce Kievul a descris drept comentariile "inacceptabile" ale consilierului de politică externă al preşedintelui polonez Andrzej Duda, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

"În timpul întâlnirii (cu ambasadorul polonez n.red), s-a subliniat că declaraţiile despre pretinsa ingratitudine a ucrainenilor faţă de ajutorul oferit de Polonia (în războiul cu Rusia n.red) sunt neadevărate şi inacceptabile", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Reacţia Kievului vine după ce consilierul de politică externă al preşedintelui polonez Andrzej Duda, Marcin Przydacz, a vorbit luni despre decizia Poloniei de a prelungi unilateral interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene şi a cerut Kievului să fie recunoscător Varşoviei pentru sprijinul politic şi militar pe care i-l oferă în războiul cu Rusia.

"Cred că cel mai important astăzi este să apărăm interesele fermierului polonez", a declarat Marcin Przydacz. "Cred că (Kievul) ar trebui să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni şi în ultimii ani", a mai remarcat consilierul prezidenţial polonez.

Pentru a ajuta financiar Ucraina după invazia rusă, UE a decis în mod excepţional să-şi deschidă graniţele pentru toate produsele ucrainene. După ce liberalizarea importurilor ucrainene în UE şi rămânerea în ţările vecine acesteia a unor mari cantităţi de cereale care ar fi trebuit doar să tranziteze aceste ţări au provocat pierderi producătorilor locali, Comisia Europeană a autorizat în luna aprilie cinci state membre vecine cu Ucraina (Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria) să interzică până pe 15 septembrie importurile a patru produse agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui), cu condiţia să nu împiedice tranzitul acestor produse spre alte ţări.

Cele cinci ţări membre ale UE învecinate cu Ucraina au cerut luna trecută prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a respectivelor restricţii la import, iar guvernul polonez a anunţat că le va prelungi oricum, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

În replică, preşedintele ucrainean ucrainean Volodimir Zelenski a transmis Comisiei Europene că prelungirea restricţiilor pentru importul cerealelor ucrainene în UE este "inacceptabilă în orice formă".

Polonia, în apărarea fermierilor în criza cerealelor ucrainene

Consilierul, Marcin Przydacz, a mai spus că guvernul polonez trebuie să apere interesele fermierilor ţării - o referire la interdicţia privind importurile de mărfuri ucrainene care va expira luna viitoare.

Kievul şi Varşovia au fost aliaţi fermi pe tot parcursul conflictului care a izbucnit odată cu invazia rusă din Ucraina în februarie 2022. Dar aceste schimburi reflectă chestiuni litigioase.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că ambasadorului polonez i s-a spus în cadrul întâlnirii că declaraţiile despre presupusa nerecunoştinţă a Ucrainei pentru ajutorul Poloniei sunt "neadevărate şi inacceptabile".

"Suntem convinşi că prietenia ucraineano-poloneză este mult mai profundă decât scopul politic. Politica nu ar trebui să pună sub semnul întrebării înţelegerea reciprocă şi puterea relaţiilor dintre popoarele noastre", se arată într-un comunicat al Kievului.

Polonia l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul ucrainean la Varşovia, ca răspuns la "comentariile reprezentanţilor autorităţilor ucrainene", a scris Ministerul polonez al Afacerilor Externe pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Mass-media poloneză l-a citat luni pe Przydacz vorbind despre posibila prelungire a interdicţiei de import a Poloniei asupra produselor agricole ucrainene.

"Ceea ce este cel mai important astăzi este să apărăm interesele fermierului polonez", a declarat Przydacz.

"Cred că ar merita ca (Kievul) să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni şi în ultimii ani", a mai spus el.

Criza cerealelor, decisivă în războiul din Ucraina și ajutorul primit de Zelenski

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina.

După ce invazia rusă a blocat porturile de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Cele cinci ţări doresc ca interdicţia asupra importurilor de cereale să fie prelungită cel puţin până la sfârşitul anului. Acesta urmează să expire pe 15 septembrie.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat la începutul lunii iulie că nu va ridica interdicţia pe 15 septembrie, chiar dacă UE nu va fi de acord cu prelungirea acesteia.

Kievul a descris decizia poloneză ca fiind "neprietenoasă" şi le-a cerut partenerilor Ucrainei şi Comisiei Europene să asigure exportul neîngrădit al tuturor produselor agricole ucrainene către UE.

Ministerul polonez de Externe nu a răspuns marţi la o solicitare de comentarii, precizează Reuters, potrivit agerpres.ro.