MENIU

PUTIN, de acord „în principiu”, cu evacuarea celor blocați în Azovstal, din Mariupol - Condițiile pentru ONU și Crucea Roșie

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Vladimir Putin a acceptat, în principiu, intervenția Crucii Roșii și a ONU în evacuarea din Mariupol la propunerea secretarului general Antonio Guterres.

Putin a fost de acord să implice Organizației Națiunilor Unite și Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie (CICR) în evacuarea Azovstal, a anunțat marți, Biroul Secretarului General al ONU.

Antonio Guterres a anunțat că „a reiterat poziția Națiunilor Unite cu privire la Ucraina” și a discutat cu V. Putin „propunerile de asistență umanitară și de evacuare a civililor din zonele de conflict”

Mai exact, liderul de la Kremlin ar fi fost de acord „în principiu” cu implicarea ONU și a Crucii Roșii în evacuarea celor blocați în combinatul Azovstal, dar a spus că situația actuală din Mariupol este „complicată și tragică”. Putin a atras atenția însă că în orașul asediat din sudul Ucrainei nu mai au loc operațiuni militare rusești, scrie BBC. În discuțiile cu Guterres, de la celebra masă lungă de la Kremlin, Putin a susținut că nu au mai avut loc bombardamente în Mariupol, nefiind activitate militară, în timp ce luptătorii ucraineni spun că luni seară au fost 35 de atacuri aeriene, iar marți, încercările civlilor de a scăpa din Azovstal printr-un coridor umanitar au fost sub amenințarea bombelor.

Despre acțiunile de evacuare, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a anunțat că „vor avea loc discuții cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și cu Ministerul rus al Apărării la o dată ulterioară”.

Mariupol se află sub controlul rușilor aproape în totalitate, în acest moment doar zona fostei oțelării Azovstal fiind supusă atacurilor rușilor. În subteranele combinatului s-ar adăposti aproape 2.000 de ucraineni, dintre care aproximativ 1.000 sunt femei și copii, alături de militari din forțele ucrainene și militari din batalionul Azov.

Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu anunța „eliberarea” Mariupol, iar Putin i-a propus într-o discuție televizată să nu mai bombardeze Azovstal și să o blocheze, pentru ca nimeni sa nu iasă sau să mai intre în combinat, în așa fel încât „nicio muscă să nu poată scăpa”. În același timp, mai multe scenarii au fost vehiculate, fiind amintită chiar varianta folosirii gazelor toxice asupra celor din subsoluri pentru a-i determina să se predea.

Ucraina avertizează că oprirea focului e o capcană a lui Putin - Mesajul ascuns despre gazarea militarilor și civililor din Azovstal