MENIU

„Puterile” lui Klaus Iohannis din timpul stării de urgență, contestate la CCR. Cu ce atribuții nu este de acord Avocatul Poporului

Klaus Iohannis, președintele României

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională prevederi din două ordonanțe de urgență privind regimul stării de urgenţă. În sesizarea trimisă CCR, Avocatul Poporului susține că președintele Klaus Iohannis ar avea prea multe atribuții în timpul stării de urgență, neconstituționale.

 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat miercuri la CCR mai multe prevederi din Ordonanța de urgență 1 din 1999, care reglementează instituirea stării de urgență, potrivit unui comunicat de presă. În sesizarea către CCR se cere să fie declarate neconstituționale mai multe articole din Ordonanța de Urgență.

Avocatul Poporului contestă că președintele României poate să legifereze „în domenii pentru care Constituția cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului”.

În sesizarea către Curtea Constituțională, Avocatul Poporului susține că exigenţele statului de drept impun ca garanţiile juridice ale drepturilor prevăzute de Constituţie în beneficiul cetăţenilor să fie utilizate potrivit scopului pentru care au fost instituite.

Renate Weber susține că sunt neconstituționale articolul 9, o parte din articolul 14 și articolul 28 din Ordonanța de urgență 1/1999 , dar și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 (care stabilește sancțiuni mai dure pentru încălcarea unor preveder din OUG 1/1999).