MENIU

Publicaţia Daily Mail trebuie să îi plătească "despăgubiri substanţiale" scriitoarei J.K. Rowling

<p>J.K. Rowling</p>

Publicaţia Daily Mail trebuie să îi plătească scriitoarei J.K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", "despăgubiri substanţiale", după ce a pierdut un proces de calomnie intentat de autoare acestui cotidian britanic, informează bbc.co.uk.

În luna ianuarie, J.K. Rowling a dat în judecată pentru calomnie ziarul Daily Mail din cauza unui articol apărut în paginile acestui cotidian în septembrie 2013, în care se sugera că scriitoarea ar fi spus o "poveste lacrimogenă" falsă despre faptul că a fost stigmatizată de persoanele care frecventează biserica în perioada în care autoarea era mamă singură.

Daily Mail a precizat că a acceptat faptul că autoarea nu a făcut niciun fel de declaraţii false şi şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile din articol, adăugând că J.K. Rowling va dona în scopuri caritabile banii primiţi în urma acestui proces.
Valoarea "despăgubirilor substanţiale" pe care urmează să le primească J.K. Rowling de la Daily Mail nu a fost făcută publică.

Potrivit documentelor depuse la Curtea Supremă în ianuarie, autoarea seriei "Harry Potter" a afirmat că materialul publicat pe 28 septembrie 2013 în Daily Mail este bazat pe "o imagine falsă" a unui articol pe care ea îl scrisese cu zece zile înainte pe un site caritabil dedicat părinţilor singuri, intitulat Gingerbread.

Autoarea a afirmat în documentele legale că nu a acuzat persoanele care frecventează biserica de faptul că ar fi "stigmatizat-o" sau că ar fi "luat-o în derâdere cu cruzime", aşa cum se spunea în articolul din Daily Mail. Ea a precizat că s-a referit doar la "o singură ocazie în care s-a întâlnit cu o femeie la biserică, în timp ce lucra acolo".
Totodată, J.K. Rowling a afirmat în plângerea depusă în justiţie că Daily Mail a "indus în eroare" şi a fost "incorect" în articolul respectiv, afectându-i imaginea şi provocându-i o mare suferinţă.

"Acceptăm că articolul doamnei Rowling nu a conţinut nicio afirmaţie falsă, ne cerem scuze pentru orice sugestii contrare şi am convenit să plătim despăgubiri substanţiale doamnei Rowling, bani pe care îi va dona unei cauze caritabile şi cu care va plăti cheltuielile de judecată", se arată într-un text publicat în pagina a doua a Daily Mail.
J. K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria "Harry Potter" era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit revistei Forbes. Totodată, J.K. Rowling este considerată una dintre cele mai influente femei britanice.

Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale din ultimele două decenii. Romanele din serie s-au vândut în peste 450 de milioane de copii pe plan mondial şi au stat la baza realizării a opt filme. Adaptarea cinematografică a seriei a avut un succes la fel de mare, cu încasări de peste 7 miliarde de dolari.

Daily Mail este un tabloid britanic care are un tiraj mediu zilnic de 1,7 milioane de copii. Publicaţia este deţinută de Daily Mail and General Trust.