MENIU

Puși pe jar de ultimatumul dat de SUA. Meleșcanu și Tăriceanu, întâlnire fulger

Ministrul de Externe, întâlnire fulger cu Călin Popescu Tăriceanu. Ultimatumul dat de SUA, pe masa discuţiilor. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit în biroul şefului Senatului cu Călin Popescu Tăriceanu.

Întâlnirea fulger vine după ce Departamentul de Stat al SUA a dat un ultimatum României şi a cerut Parlamentului să respingă propunerile aduse Legilor Justiţiei, modificări care ar slăbi statul de drept și ar pune în pericol lupta împotriva corupției, scrie stiripesurse.ro.

Reamintim că Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut, luni, Parlamentului să respingă propunerile legislative care ar putea slăbi statul de drept.

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată “România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert. 

În această declarație se precizează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Cozmin Gușă, posibile scenarii după mesajul americanilor: „Viitorul este sumbru”

Gușă: Dialogul surzilor în PSD 

„Un lucru apare destul de clar: PSD dorește să intre în faza de dialog al surzilor. Adică, au zis ceva americanii, noi nu am auzit foarte bine și apoi urmează mesajele pentru proști. Mesajul Departamentului de Stat, care ne-a făcut de rușine ca țară, în mod concret spune așa: vă rugăm să ieșiți din ipocrizie! Nu este posibil ca legile justiției să fie făcut de cei care au probleme cu justiția”, a declarat Cozmin Gușă, precizând că subtextul mesajului nu se referă la corupție. 

SUA luptă pentru România 

SUA au relații de parteneriat cu țări mai corupte decât România, dar care respectă regulile jocului. Ce au ghicit americanii este că România se va îndepărta foarte mult. O vom lua foarte mult pe drumul autocrației. SUA luptă pentru parteneriatul cu România. Mesajul este un risc pentru SUA. Este un risc pozitiv. Va fi urmat de mult mai multe gesturi constructive”, a declarat Cozmin Gușă. Analistul mai spune că cei din PSD fac pe proștii, dar mesajul a căzut ca o lovitură de ciocan.

Posibile scenarii după mesajul SUA 

Analistul Cozmin Gușă mai spune că există două posibile scenarii. Primul ar fi cel în care PSD acceptă cerința impusă de SUA. „PSD acceptă acest mesaj și atunci s-ar putea intra într-un soi de normalitate. Doi, destul de posibil, PSD nu acceptă și va merge până la capăt. Va fi o despărțire de drumuri, iar parcursul României va intra într-un siaj eurasiatic, fără umbrelă de securitate pentru România, o reîntoarcere în 1989 cu pericol de derapaj economic și instituțional”, a declarat Cozmin Gușă. În ambele situații, strada se va radicaliza, pentru că mesajul SUA vine în sprijinul cetățenilor.