MENIU

Psihologul Daniel David explică ce frustrări a descătușat în oameni incendiul de la Colectiv

Psihologul Daniel David, șeful Clinicii Universitare de Psihologie a Universității "Babeș-Bolyai", a explicat că tragicul eveniment, care a intrat deja în conștiința românilor drept "incendiul de la clubul Colectiv", a descătușat în oameni frustrări acumulate, legate de însăși esența statului. David este de părere că evenimentul din clubul Colectiv a declanșat nu doar reacții de protest la o frustrare punctuală — vizavi de cauzele care au dus la producerea tragediei —, ci, în segmentele tinere și cele mai emancipate ale societății, și atitudini reflexive asupra vieții în România și organizării societății românești.

"Românii doresc schimbări de profunzime care să-i sincronizeze cu modernitatea europeană. Eu i-am spus "Timpul autonomilor!", dar cred că cel mai frumos a surprins lucrurile regele Mihai prin formula "Timpul României voastre a început!"", a spus David.

Acesta a arătat că reacția românilor nu este neapărat surprinzătoare, mai ales pentru o persoană care "se uita la țară printr-o grilă psihoculturală". Potrivit lui Daniel David, aceste evenimente au fost bine anticipate și de ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidențiale: 

"Tinerii cu un profil psihocultural mai vestic au provocat mereu în ultimii ani structura veche și scârțâitoare a societății românești. Dar de data aceasta a fost prea mult și nu cred că mai doresc doar funcționarea mai bună a structurii actuale și/sau cârpirea și poleirea acesteia cu instituții europene moderne, ci doresc chiar schimbarea structurii vetuste, prin reconstruirea statului pe temelia instituțiilor socio-culturale vestice. Așa cum am arătat în monografia despre psihologia românilor ("Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală" — n.r.), există o tensiune esențială între temelia colectivistă a statutului românesc și instituțiile pe care încercăm să le asimilăm ca urmare a integrării noastre în Uniunea Europeană. Profilul psihocultural colectivist, așa cum arată psihologul olandez Hofstede, ne face să fim o sumă de colective, membrii anumitor colective fiind organizați mai ales în funcție de relații/cunoștințe și având o încredere și cooperare/deschidere reduse față de indivizi care nu sunt din colectivul lor. Societatea românească devine astfel mai ales o luptă de influență între colective, luptă care, dacă colectivele sunt și cuprinse de corupție, devine o luptă între "găști"".

Majoritatea țărilor Uniunii Europene — cu excepția Bulgariei, Greciei, Portugaliei și României — au ca temelie individul autonom, care prin încredere și cooperare cu alți indivizi autonomi generează comunități prospere, adaugă el. Psihologul clujean precizează că un profil psihocultural nu este superior altuia, dar el poate deveni mai mult sau mai puțin eficient în funcție de contextul geopolitic al țării și de ambițiile de dezvoltare a societății.

"Așa cum am menționat, contextul geopolitic de acum favorizează profilul psihocultural autonom, iar tinerii români sunt deja bine ancorați în acest model vestic, trăgând statul după ei. Statul este însă inerțial și de aici rezultă o tensiune care se descătușează din când în când. În acest context, da, reacția românilor la acest eveniment este tipică", spune David.

În ceea ce privește continuarea acestor mișcări care au avut loc în ultimele zile, David este de părere că ele ar putea genera scopuri clar formulate — de sincronizare cu spațiul vestic-, planuri pragmatice de atingere a scopurilor și mijloace de monitorizare a implementării planurilor. Toate acestea pot fi formulate de societatea civilă, asumate de partidele politice și urmărite în derulare de aceeași societate civilă.

"În contextual global al lumii, mișcarea de stradă trebuie să modernizeze România prin mijloace democratice, fără a stimula instabilitatea instituțiilor democratice. Dacă nu vor reuși să facă acest lucru, mișcările de stradă se vor stinge în intensitate, dar va rămâne tensiunea dintre ambițiile moderniste ale românilor și structurile vetuste ale statului rămân, astfel că, inevitabil, vor urma alte mișcări similare când statul va da din nou greș. Și, nefiind modernizat, statul va da cu siguranță greș din nou, în curând. Dacă mișcările de stradă își ating scopul, atunci putem obține schimbări majore în modernizarea țării în câțiva ani. Dacă nu facem asta, atunci va trebui să așteptăm 20 de ani ca această generație tânără și modernistă să ajungă în pozițiile de influență socială de unde inevitabil va moderniza România", a concluzionat David.