MENIU

Psiholog: "Acum e moda Xanaxului! Românul modern este epuizat psihic"

Românii sunt epuizaţi psihic, spune un psiholog.

Trăim într-o iluzie a comunicării, muncim foarte mult în condiţii de stres la limita suportabilităţii şi de aici pleacă majoritatea problemelor de sănătate psihică, dar şi fizică, atenţionează prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

De la 1 iunie, românilor li s-a dat undă verde să meargă gratuit la psiholog. De când vor beneficia concret de aceste servicii rămâne, însă, neclar. Dar este pentru prima dată când autorităţile înţeleg cu adevărat importanţa serviciilor psihologice şi fac un pas fundamental spre normalitate.

Într-un interviu acordat Adevarul.ro, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, şeful comunităţii psihologilor din România, a vorbit despre necesitatea acestor servicii, dar şi despre trăsăturile românilor.

Profesorul a explicat de nu merg românii la psiholog şi preferă mai degrabă astrologii sau preoţii. "La preot e foarte bine că merg. Şi relaţia cu biserica este, fără îndoială, necesară. Nici specialiştii în terapii alternative nu sunt toţi răi. Unii, de exemplu, practică acupunctura.

Eu am avut o experienţă bună cu acupunctura. În 2001 am suferit o hemipareză a frigore (n. r. – paralizia unei jumătăţi de faţă, din cauza inflamării unui nerv, pe fondul expunerii la curenţi de aer). Doctorii m-au ţinut în spital cu cortizon şi alte medicamente şi nu mă vindecam deloc. La recomandarea unui medic, am făcut acupunctură şi împachetări cu parafină şi, după opt şedinţe, m-am vindecat definitiv. Sunt, deci, terapii alternative care sunt bune. Dar a crede în tăiatul sub limbă sau în vrăjitoare este o dovadă de incultură. Oamenii sunt tentaţi să creadă în minuni. De ce? Pentru că aceste minuni ar trebui să îndrepte nedreptăţi, să aducă soţul sau soţia acasă, să vindece boala. Magie... De unde această reticenţă faţă de seviciile psihologice? Oamenii trebuie învăţaţi că există psiholog, că acesta îi poate ajuta, că psihologul nu se ocupă neapărat de „nebuni“, cum se spune, şi nici numai de tulburări sexuale. Psihologul este un om care îţi poate sta alături şi să te ajute în diferite împrejurări din viaţă, când altcineva nu poate să te ajute", a spus profesorul.

"A fost o vreme moda Prozacului. S-a consumat prozac în prostie. Apoi, s-a auzit că Prozacul nu folosea la nimic, era ca şi cum ai lua o aspirină. Mergea pe principiul placebo. Acum e moda Xanaxului...", a mai spus profesorul.

 

Citeşte mai mult pe adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
psiholog xanax