MENIU

Reacţiile liderilor politici faţă de graţiere. Iohannis: "Semnal total greşit". Dragnea: "Nu susţin"

Astăzi au loc dezbateri la Comisia Juridică din Senat pe marginea proiectului legii grațierii urmând să se centralizeze și să se discute amendamentele depuse. Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus amendamente care prevăd faptul că se grațiază și cei condamnați pentru infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Surprinzător, Liviu Dragnea a anunţat că nu susţine iniţiativa. Preşedintele Klaus Iohannis a fost foarte ferm şi a spus că dacă s-ar graţia corupţii, "ar fi un semnal total greşit". În schimb, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că "personal", graţierea nu i se pare un lucru normal, fapt ce poate fi interpretabil. 

După ce a participat la bilanţul Ministerului Public, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că graţierea ar fi un semnal total greşit:

"N-aș vrea să intru în detalii. Situația se află la Parlament, însă pot să spun foarte clar că dacă s-ar grația corupții, cred că s-ar da un semnal total-total greșit în societate și contez pe realismul și buna-credință ale parlamentarilor", a afirmat șeful statului, după ce a participat la prezentarea bilanțului Ministerului Public pe 2016, întrebat despre amendamentele depuse la proiectul de lege privind grațierea.

El și-a exprimat speranța că nu se va progresa în această chestiune.

"Este foarte important de văzut că societatea a devenit extrem de activă și, dacă s-ar progresa cu astfel de inițiative, cu siguranță am avea reacții foarte puternice din partea societății că se progresează. Sper, să nu se întâmple", a spus șeful statului.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că la ICCJ, că nu susţine amendamentul lui Şerban Nicoale:

 "Nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu. Pe de altă parte, nu e cazul să ne inflamăm. Oricine poate depune amendamente."

O reacţie vehementă a venit şi de la Laura Codruţa Kovesi. Prezentă marți la ședința bilanțului activității Ministerului Public, şefa DNA a fost întrebată de jurnaliști ce părere are despre amendamentele propuse de președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, privind grațierea unor fapte de corupție.

"Nu aș vrea să comentez amendamentul vreunui parlamentar. Pot să spun că, în ceea ce privește proiectul privind grațierea, noi am transmis punct de vedere la CSM și ne însușim în totalitate toate obervațiile tehnice la acel moment. În subsidiar, pot să vă spun că, în opinia noastră, grațierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupție și, totodată, nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile aduse statului nu au fost recuperate", a spus Kovesi.

UPDATE. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a distanțat de inițiativa lui Șerban Nicolae de grațiere a faptelor de corupție, spunând că personal nu i se pare un lucru "normal".

"Este o inițiativă personală, a senatorului Șerban Nicolae. Personal nu mi se normal ca grațierea să se aplice și faptelor de corupție", a declarat ministrul Justiției la intrarea la bilanțul Ministerului Public. Toader a precizat că va citi propunerea și va prezenta un punct de vedere al Ministerului.

Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae, care este și președinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune marți la proiectul legii grațierii, iar unul dinte acestea prevede faptul că se grațiază și cei condamnați pentru infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

Concret, senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de corupție-art. 289-294 precum și a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, prevăzute în Codul Penal din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ.

Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare. Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat.

Potrivit amendamentelor lui Serban Nicolae, prezentate de Realitatea TV, pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, se grațiază după cum urmează:
a. în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv.
b. în întregime, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani.
c. parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.
d. parțial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani.
e. parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

Ce mai spune propunerea lui Șerban Nicolae: "Persoanelor ale căror pedepse au fost grațiate în condițiile prezentei legi și care în decursul a cinci ani de la intrarea acesteia în vigoare săvârșesc cu intenție o nouă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare, li se adaugă, la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea nouă, restul rămas neefectuat ca urmare a grațierii".