MENIU

Scandalul Cambridge Analytica se ramifică în România, PSD în vizor, Liviu Dragnea neagă

New York Times susţine, într-un articol publicat miercuri, despre posibile legături dintre contrioversata firmă de consultanţă Cambridge Analytica şi PSD, în timpul campaniei electorale din 2016. 

Informaţia a pornit de la dezvăluirile unui consultant britanic Rupert Wolfe Murray, care la vremea respectivă se afla în România şi care susţine că a primit din partea Cambridge Analytica o ofertă de a se alătura echipei PSD pentru două sau trei luni.

El a precizat că invitaţia ar fi venit în august 2016, înainte de alegerile parlamentare, şi că era vorba să trimită o echipă de 2-3 oameni în staff-ul de campanie al PSD, potrivit New York Times.   

Consultantul britanic a refuzat oferta pentru că nu se implică în contracte cu partide politice. Şi reprezentanţii firmei firmei Cambridge Analytica au precizat că nu au avut nicio implicare în alegerile din 2016 din România, cu toate că au fost interesaţi, potrivit New York Times, care citează AP.  

Într-o intervenţie la Digi24, consultantul britanic a mai precizat că, din discuţia avută cu şefi de la Cambridge Analytica, acesta i-a spus că în întreaga lume folosesc multe firme, cu alte nume, iar dacă în România nu a acţionat sub titulatura cunoscută nu înseamă că nu au lucrat în colaborare cu alte firme. "La telefon au spus foarte clar că e un proiect de succes sub contract, în est. Întrebarea mea a fost "e România cumva?" ei au răspuns că nu au lucrat în România cu Cambridge Analytica."

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri că partidul nu a avut niciun contract cu Cambridge Analytics şi nici cu firma mamă SCL Group, o  companie specializată în strategie comunicaţională.  

De altfel, într-ujn comunicat oficial, PSD precizează că "Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între PSD și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după scrutinul electoral din 2016."

O poziţie similară a avut şi Peter Imre, reprezentantul pentru România al SCL Cambridge Analyti. "Singurul punct de vedere este că SCL nu a lucrat niciodată pentru niciun partid politic în România. (...) Nu a lucrat nici pentru PSD, nici pentru PNL, nici pentru USR, nici pentru PNȚCD, nici pentru USL, pentru niciun partid politic!", a spus Peter Imre, în exclusivitate pentru DC News.

Numele companiei a mai fost pomenint în România în vara lui 2017, în legătură cu "consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice si servicii de consiliere, educarea membrilor Congresului SUA şi a membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, (...) menţinerea şi fortificarea/întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social şi să lucreze in vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România," potrivit Hotnews. 

Cambridge Analytica, o firmă de consultanţă politică care l-ar fi ajutat pe preşedintele american Donald Trump în campania din 2016, a accesat în mod ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook, scrie presa americană.

Autorităţile americane pot amenda compania cu până la 40.000 de dolari pentru fiecare utilizator, ceea ce ar însemna o amendă totală de două mii de miliarde de dolari, o sumă imensă.

Dezvăluirile, lansate de un fost colaborator al companiei, au căptătat amploare în întreaga lume. Premierul britanic Teresa May a catalogat drept îngrijorătoare posibilitatea ca utilizatorii de Facebook să fie folosiţi, fără ştiinţa lor, în campanii politice, cu ar fi fost, în cazul Marii Britanii, campania pentru Brexit . May a afirmat că, "din câte ştie" guvernul pe care-l conduce n-a avut contacte cu Cambridge Analytica sau cu compania mamă SCL Group.

Scandalul a adus pierderi financiare importante (estimate la 50 de miliarde de dolari) pentru Facebook, gigantului controlat de Mark Zuckerberg