MENIU

PSD dorește vot obligatoriu în România. Senatorul Felix Stroe: Lucrăm la o inițiativă după model european. Sunt țări care sancționează absenteismul

Felix Stroe, senator PSD de Constanța Foto: Gazeta de Constanța

PSD dorește vot obligatoriu în România după 30 de ani de la Revoluție. Anunțul a fost făcut de Felix Stroe, senator PSD de Constanța. Acesta a declarat vineri că parlamentarii social-democrați de Constanța lucrează la o inițiativă legislativă prin care se va introduce votul obligatoriu în România. Felix Stroe susține că „democrația se construiește prin participarea la vot”, invocând absenteismul de la alegerile din ultimele cicluri electorale. 

 

„Lucrăm la o inițiativă legislativă după modelul unei democrații europene. Lucrez la această inițiativă legislativă ca cei care nu se prezinta la vot, doar daca nu sunt bolnavi, au motive, dar societatea pregateste niste bani, se fac cheltuieli, să pregătești un număr de secții de votare în funcție de câți alegători sunt pe listele electorale permanente și toată lumea se mobilizează. Concret, vom propune amendă pentru cei care nu se prezinta la vot. Dacă o persoană este sanatoasa, esta apta, nu are, doamne fereste, COVID, dar în rest cetățenii să voteze”, a declarat Felix Stroe, vineri, la Constanța.

„Știți că sunt țări care sancționează absenteismul la vot, ca de exemplu în Grecia se dă amendă de 300 de euro. Democrația nu se poate construi doar cu partidele, democrația se construiește prin participarea la vot”, a mai spus Stroe, potrivit Constanța100%.

Președinte PSD Constanța, Felix Stroe a fost timp de 17 ani director general al Regiei de apă RAJA din Constanța. El a demisionat din funcție anul trecut, după alegerile locale, și a candidat pentru un mandat de patru ani de senator la alegerile parlamentare, pe care l-a și obținut.