MENIU

PSD cere PNL postul de premier și ministere-cheie în viitorul guvern - Care sunt condițiile USR

PSD cere PNL postul de premier și ministere-cheie în viitorul guvern

PSD negociaza cu PNL pentru intrarea la guvernare, dar au condiții dure. Social-democratii vor să dea chiar și premierul, dar și să obțină mai multe ministere de forță, printre care Sănătatea sau Finanțele, potrivit Realitatea PLUS. 

La negocierile cu PNL, PSD ar vrea să obțină cât mai mult din negocierile cu PNL, inclusiv ministere importante, pe lângă postul de premier în viitorul guvern. Este vorba de Sănătate, Economie, Finanțe.O primă discuție între liderii PNL și PSD a avut loc marți. Florin Cîțu a anunțat, după ședința Biroului Politic Național, că l-a sunat pe Marcel Ciolacu pentru demararea negocierilor. Președintele PSD i-ar fi răspuns că îl va suna. 

Pentru ieșirea din criză și intrarea la guvernare, social-democrații se bazează pe calculele ce le arată că PNL, alături de UDMR, chiar dacă s-ar reface alianța cu USR, nu va avea suficiente voturi pentru a trece viitorul guvern prin Parlament. Și asta din cauza grupului de 15 liberali pro Ludovic Orban care au părăsit grupurile parlamentare ale PNL. În același timp, nu vor avea de partea lor, liberalii, nici întreg grup al minorităților, cu 18 deputați, pentru votul viitorului guvern de coaliție.

În concluzie, social-democrații ar intra la guvernare dacă ar avea premierul și cel puțin trei ministere cheie, potrivit Realitatea PLUS.

CE CONDIȚII ARE PSD PENTRU A INTRA LA GUVERNARE
- premier social-democrat
- jumătate din ministere, printre care Sănătatea, Finanțele și Economia
- guvernare pe termen lung

În același timp, USR și PNL au miercuri o primă întâlnire din negocierile pentru viitorul guvern. Principalele condiții puse de USR sunt ca Florin Cîțu să nu mai fie premier și un nou calendar al programului de guvernare, alături de un nou protocol al coalitiei, relatează Realitatea PLUS.

CE CONDIȚII ARE USR PENTRU REFACEREA COALIȚIEI
- premier PNL, dar nu Florin Cîțu
- calendar pentru implementarea măsurilor din programul de guvernare
- nou protocol de coaliţie