MENIU

Protestul fermierilor și al transportatorilor continuă și astăzi: revolta a cuprins toată țara. Sorin Grindeanu ține cu dinții de scaun - VIDEO

Protestul fermierilor și al transportatorilor continuă și astăzi / Foto: Inquam Photos

Protestele fermierilor și transportatorilor continuă: este a șaptea zi în care oamenii își strigă nemulțumirile în stradă. Transportatorii și fermierii au luat cu asalt Vama Siret și Portul Constanța, acolo unde și la această oră sunt blocaje masive. La doi pași de Capitală, în Afumați, dar și în marile orașe, mii de oameni au protestat. Între timp, ministrul Transporturilor nu pare în stare să le rezolve problemele și nici nu are de gând să-și dea demisia. 

UPDATE 14:54  - Protest cu pământ la primăria din Nădlac, Arad. 

Protestul agricultorilor împotriva Guvernului a „atins” luni şi Primăria Nădlac. Aici, în parcarea din faţa instituţiei, au deversat câteva cupe de pământ în care au împlântat mai multe pancarte prin care solicită o atenţie mai mare din partea administraţiei locale pentru agricultori, ţinând cont de faptul că aceştia sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local.

UPDATE 14:15 -  Aproape 250 de camioane blocate în vama Siret, din cauza protestului agricultorilor

Aproximativ 250 de camioane aşteptau, marţi la prânz, să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însă accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului agricultorilor, care au ocupat DN 2 cu zeci de tractoare şi alte utilaje agricole.

Coloana de camioane de pe sensul de ieşire din România, pe drumul naţional DN2, măsoară aproximativ zece kilometri, de la intrarea în oraşul Siret până în apropiere de localitatea Bălcăuţi.

"Aştept de ieri dimineaţă aici şi nu ştiu când voi trece. E greu să aştepţi ore întregi şi să nu ştii când o să te porneşti", a spus unul dintre şoferii de tir care aşteaptă în zona punctului de trecere a frontierei.

Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor.

Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

O singură bandă de circulaţie este deschisă maşinilor mici, traficul rutier pe aceasta desfăşurându-se alternativ.

"Vom sta aici cât va fi nevoie, până ce nemulţumirile noastre vor fi auzite şi rezolvate", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protestatari.

UPDATE 14:00 - O asociaţie a transportatorilor a depus solicitare la Primăria Capitalei privind organizarea unui protest în Piaţa Victoriei pentru 500 de vehicule şi 500 de persoane, a anunţat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.

UPDATE 13:10 - Traficul pe DN15, perturbat pe ruta Iernut-Târgu Mureş de două coloane de utilaje şi tractoare

Fermierii din judeţul Mureş au continuat, marţi, protestele în aşteptarea unor asigurări ferme din partea Guvernului cu privire la revendicările formulate, două coloane de tractoare perturbând traficul pe ruta Iernut-Târgu Mureş şi pe câteva drumuri judeţene.

"Suntem două coloane, coloana care a venit de pe Luduş-Târnăveni şi coloana care a venit pe ruta Sărmaş-Zau-Şăulia-Band-Berghia. Am venit pe la Sântioana fiindcă nu ne lăsau să intrăm prin centrul municipiului Târgu Mureş şi ne-am alăturat colegilor noştri. Mergem în marş de la Ungheni la Iernut şi înapoi şi pe urmă vom merge în coloană în centrul municipiului Târgu Mureş. Vom face două-trei tururi pe centrul Târgu Mureşului cu maşini mici, că noi nu avem camioane. Suntem numai cu tractoare şi cu autovehicule mici, cred că tractoare sunt în jur de 80 - 90 şi turisme mici, în jur de 100. Aşteptăm până joi să vedem ce se întâmplă, să vedem dacă vor publica sau nu în Monitorul Oficial. Dacă se publică în Monitorul Oficial, e o certitudine", a declarat presei, marţi, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Iacob Boca.

El a subliniat că dacă nu vor fi soluţionate măcar 60% dintre revendicări, fermierii se vor mobiliza pentru un protest la nivel naţional.

UPDATE 11:30 - Accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti. 

Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează, marţi dimineaţă, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti.

Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.

Acţiunea are loc în contextul protestelor organizate la nivel naţional atât de agricultori, cât şi de transportatori.

Peste o sută de tractoare, TIR-uri și autovehicule blochează drumul spre vama Siret din Suceava. Fermierii români nu lasă camioanele ucrainene să treacă și amenință că le vor da foc. Potrivit unor, Sorin Grindeanu le-ar fi spus fermierilor, în timpul unei runde de negocieri, să nu aducă vorba despre Ucraina.

TENSIUNI MAXIME la protestele fermierilor și transportatorilor - Sute de mașini au BLOCAT intrarea în București | Ce spune prefectul Capitalei

Portul Constanța este și el blocat de protestatari, după ce de la guvern au venit doar promisiuni și nu măsuri concrete. Transportatorii s-au organizat și au blocat căile de acces.



Între timp, ministrul Sorin Grindeanu nu dă semne că va ajunge la un consens cu protestatarii furioși. Ba mai mult, oamenii cer în stradă demisia acestuia, după ce ministrul Transporturilor i-a tratat cu aroganță și i-a acuzat că mint.

"Dacă dai drumul la televizor, în fiecare seară vezi așa: «dezastru, sfârșit, scandal, apocalipsă». Ai impresia că ne trăim ultimele zile de viață. Aici trebuie să ne calmăm", a declarat Grindeanu.

Lângă București, la Afumați, a fost punctul zero al protestelor fermierilor și transportatorilor. Acolo s-au strâns cei mai mulți oameni.



Protestul nu a ocolit nici capitala Moldovei. Acolo, în jur de 200 de fermieri au ieșit cu tractoarele și au blocat intrarea în oraș. Sătui de promisiunile guvernanților, cer „certitudine și stabilitate” pentru a-și putea desfășura activitatea.



Proteste masive au avut loc în toată țara, iar oamenii spun că nu renunță până nu le sunt soluționate revendicările.

Citește și Ministrul Agriculturii, promisiuni pentru fermierii care protestează: „Sunt bani pentru a scoate toate firmele din dificultate”