MENIU

PROTESTE violente la Berlin împotriva noilor RESTRICȚII votate în Bundestag - Intervenție în forță a poliției cu gaze lacrimogene - VIDEO

Mii de germani au ieșit pe străzile din centrul Berlinului pentru a protesta în timp ce în Bundestag au fost votate noi restricții dure împotriva epidemiei de coronavirus. Poliția a intervenit în forță cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Mai mulți demonstranți au fost reținuți, iar trei polițiști au fost răniți..

 

Proteste violente au avut loc în Germania față de noile restricții mult mai dure pe care Cabinetul Merkel dorește să le impună la nivel național, în timp ce epidemia crește rapid. Bilanțul total al infectărilor a depășit 3,18 milioane și cel al deceselor a ajuns la 81.086, în timp ce cazurile zilnice confirmate COVID-19 sunt în medie între 13.000 și puțin peste 16.000 în ultima perioadă. De asemenea, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a anunțat astăzi că este îngrijorător că tot mai mulți copii și tineri, cu vârste de la 6 ani la 20 de ani, se îmbolnăvesc în ultima perioadă, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aproape 8.000 de germani s-au strâns miercuri după-amiază pe străzile din Berlin pentru a demonstra față de votarea noii legislații COVID-19 care oferă noi puteri Cabinetului Merkel pentru a impune restricții mai dure la nivel național, deci și la nivelul landurilor, o schimbare radicală față de cum era până în prezent, când fiecare land decidea propriile măsuri.

Noul set de restricții a fost votat miercuri în Bundestag, cu 342 de voturi pentru, 250 împotrivă şi 64 de abţineri. Proiectul ajunge joi în Bundesrat, organul constituțional legislativ care reprezintă landurile.

Manifestanții au scandat „Pace, libertate, nu dictatură!”, „Suntem oameni", au purtat pancarte cu mesaje împotriva înăspririi legislației - „Nu unei legi care îi lipseşte pe cetăţeni de putere".

SURSA: Facebook - Reuters

Au avut loc ciocniri violente între manifestanți și ofițerii de poliție după ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, inițial, cerându-le, prin portavoce, răspândirea.  

Peste 2.000 de polițiști au fost mobilizați. Au fost reținuți deja câțiva zeci de demonstranți pentru că nu respectau regulile de distanţare şi nu purtau măşti chirurgicale, potrivit restricțiilor în vigoare în acest moment în Germania.

Potrivit noului proiect care este votat în Bundestag, Guvernul naţional poate impune restricții de circulație pe timp de noapte între orele 22.00-5.00 (23.00-6.00, ora României), adunări private cu un număr redus de persoane, limitări ale activităților sportive, reducerea programului în care magazinele rămân deschise, precum și  închiderea școlilor și trecerea la sistemul online, dacă rata incidenţei COVID-19 este mai mare de 165 de cazuri la 100.000 de locuitori.

CARE sunt noile RESTRICȚII care au provocat revolta germanilor

Noul proiect promovat de Cabinetul Merkel prevede că, dacă orașele sau landurile depășesc o rată de incidență la șapte zile de 100 de noi infecții la 100.000 de locuitori în trei zile consecutive, atunci autoritățile locale trebuie:

- să limiteze contactele personale dintr-o gospodărie și o altă persoană, cu excluderea copiilor sub 14 ani; excepție fac întâlnirile dintre soți sau parteneri, exercitarea drepturilor de custodie și acces.
- să restricționeze circulația pe timpul nopții între orele 22:00, seara, până la 5 dimineața; exceptate fiind activitățile de tip mers pe jos, jogging, singur, până la miezul nopții, sau urgențele medicale, drumul la serviciu, asistența medicală sau îngrijire a altor persoane, îngrijirea animalelor sau alte deplasări motivate;
- magazinele neesențiale trebuie să permită accesul în baza unui test COVID-19 negativ și o întâlnire. Dacă rata de incidență depășește 150, clienții pot ridica doar bunuri precomandate;  
- limitarea prezenței fizice în școli dacă rata de incidență depășește 165 la 100.000 de locuitori, excepții pentru absolvirea cursurilor și a școlilor speciale.
- limitarea numărului participanților la înmormântări la 30. 

Legea ar urma să fie în vigoare până la 30 iunie.

CE se întâmplă dacă trece noul proiect al Cabinetului Merkel

După adoptarea setului de noi restricții anti-COVID-19 de Bundestag, cele 16 state federale ar putea totuși să o blocheze joi în Camera superioară a parlamentului german - Bundesrat, ceea ce este puțin probabil, comentează Deutsche Welle.

În cazul în care trece și de a doua cameră, landurile afectate de epidemia de coronavirus, în lumina noilor calcule, vor fi obligate să pună, imediat, în aplicare restricțiile prevăzute în noua legislație.

Asociația germană a orașelor și municipalităților a declarat că legea este importantă tocmai pentru o acceptare mai rapidă a regulilor și transmite că „este important să existe, acum, restricții la nivel național pentru a se acționa în diferite stadii de infecție”. Și șefa Departamentului de Sănătate din Berlin a declarat că țările care au reușit să controleze numărul infectărilor au aplicat restricții de acest tip, mai notează Deutsche Welle.

 

Mai multe articole despre:
proteste germania restrictii