MENIU

Mii de oameni în stradă pentru "alegeri libere". Proteste la Cluj, Timişoara, Bucureşti, Oradea

Miting la Timişoara

Mii de oameni au ieşit în stradă pentru "alegeri libere" la Cluj, la Timişoara, sute la Oradea şi la Bucureşti, în semn de solidaritate cu diaspora. Protestatarii s-au declarat nemulţumiţi de felul în care au fost organizate alegerile în străinătate în turul I de scrutin, au strigat lozinci anti-guvernamentale şi au cerut demisia lui Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.

UPDATE BUCUREŞTI:  În jur de 4-500 de protestatari au plecat din Piaţa Universităţii spre sediul Ministerului Afacerilor Externe, pe Bulevardul Magheru, strigând "Ponta eşti un mincinos!" şi "Ieşiţi l vot, ieşiţi din casă, dacă vă pasă!".

La sediul MAE, protestatarii au cerut în mod repetat demisia ministrului Titus Corlăţean.

Peste 400 de manifestaţi s-au strâns, sâmbătă seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, aceştia scandând "Libertate", "Ieşiţi la vot" şi mesaje contra lui Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Manifestanţii au stat iniţial pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, aceştia fiind supravegheaţi de un cordon de jandarmi format la marginea drumului.

Oamenii care au venit în Piaţa Unviersităţii aveau bannere pe care scria "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr", "Ponta, te aşteaptă DNA".

Protestatarii scandează mesaje contra lui Victor Ponta şi "Libertate" şi au cântat "Deşteaptă-te, române".

Oamenii au spus că au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar şi pentru a-şi exprima nemulţimirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulţi români din diaspora care nu putut vota.

UPDATE CLUJ: Între 8.000 şi 10.000 de oameni, sau chiar peste 10.000 potrivit unor estimări, au ieşit la Cluj Napoca, protestatarii strigă "Jos Comunismul" şi cer vot neîngrădit pentru românii din diaspora, relatează Realitatea TV. Printre protestatari se află şi membri ai Opoziţiei politice, dar puţini, comparativ cu ceilalţi manifestanţi, spune corespondentul Realitatea TV.

"Ponta, nu uita, România nu te vrea", "Jos corupţii" şi "Corlăţean, demisia" au fost numai câteva dintre sloganele clujenilor. Oamenii au venit pregatiţi şi cu pancarte. Printre manifestanţi se aflau şi familii cu copii, bătrâni sau studenţi. Ei au pornit în marş prin centrul Clujului, aşa cum era stabilit în autorizaţia obţinută de la primărie, scrie ziuadecj.realitatea.net.

Rareş Bogdan: Am auzit un vuiet

Jurnalistul Rareş Bogdan, aflat în Cluj în timpul protestului, a relatatevenimentul la care a fost martor.

"Am auzit un vuiet uriaş în centrul Clujului şi am văzut lucruri incredibile pentru România anilor 2014. Nu mă aşteptam ca Ardealul să dea un astfel de semnal. Era o mare de oameni, erau extrem de civilizaţi şi reacţionând cât se poate de critic la adresa ministrului Corlăţean. Reacţia celor de la Cluj a fost o reacţie pentru demoraţie. A venit să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care au fost organizate alegerile în diaspora", a spus Rareş Bogdan la Realitatea TV.

UPDATE TIMIŞOARA: Mii de manifestanți au venit în Piața Victoriei înarmați cu steaguri și pancarte. Cântă și dansează pe melodiile unui chitarist care s-a instalat în fața Operei, potrivit tion.ro.

Printre manifestanți se află foarte mulți tineri, dar și oameni de vârsta a doua și a treia. Toți sunt revoltați de modul în care Guvernul Ponta a condus țara până în acest moment și de faptul că românii din diasporă nu au putut să voteze.

Aceștia scandează “Jos Ponta” și “Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” și au pancarte inscripționate cu mesajul: “Politicieni  nu ignorați strada, nu încălcați legea, nu iertăm în 2015″.

Unii dintre protestatari poartă steagul Republicii Banat.

UPDATE ORADEA: "Romania-i tara mea, si nu vreau sa plec din ea" , "Vrem o tara pentri toti ,nu guvern de mafioti" ,"Ponta minte, nu- l vrem presedinte", "Lasati diaspora sa voteze", si multe alte lozinci au rasunata astazi din gura protestatntilor adunati sub statuia lui Mihai Viteazul calare din centrul Oradiei. Peste 300 de oradeni s-au strans in centrul orasului pentru a protesta in numele romanilor care nu au putut vota in strainatate. Lozincile scandate sau fluturate au rasunat in toata zona centrala a Oradiei, oras in care la primul tur, Iohanis a iesit invingator, potrivit Realitatea TV.

UPDATE IAŞI: Si la Iasi, peste 400 de oameni au iesit in strada, in semn de protest fata de modul in care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidentiale. Tinerii au scandat lozinci la adresa candidatului PSD, pe care îl acuză că ar fi fraudat votul de pe 2 noiembrie, blocându-i pe romanii din diaspora sa voteze, potrivit Realitatea TV.

Protestele, plănuite pe Facebook

"Facem primul pas spre o Romanie normala, spre seriozitate, respect reciproc si demnitate. Vom arata ca vrem o schimbare si vom arata ca suntem mandri sa sustinem o Romanie normala! Este timpul sa demonstram ca nu existam numai pe Facebook si ca ne putem face auziti in mod pasnic si civilizat!" scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. Proteste sunt anuntate si in afara tarii: la Londra, Paris si Viena.

"Destul ne-a umilit Guvernul Ponta de-a lungul existentei sale, dar acum, romanii din diaspora au suferit o umilinta prea grea, pe care o resimtim si noi. Pana aici! Ne-a ajuns! Haideti sa cerem, alaturi de cei din Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov, Iasi, Craiova, Constanta, Sibiu, Paris, Londra si Viena demisia lui Titus Corlatean din fruntea MAE si sa tragem inca un semnal de alarma pentru cei care inca voteaza cu Ponta! In 8 noiembrie de la ora 18:00, noi, bucurestenii, le vom fi alaturi fratilor nostri de peste hotare. Intalnirea va avea loc in Piata Universitatii", se anunta pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucuresti.

Potrivit mai multor ziaristil locali prezenti la miting, la actiunea din Cluj-Napoca iau parte peste 5000 de persoane. Coloana de manifestanti se indreapta in mars spre Prefectura.