MENIU

Protest transportatori. Tarifele RCA, plafonate la 7.500 de lei

<p>Proteste de amploare ale transportatorilor</p>

Transportatorii care au protestat, joi, ore bune în faţa Guvernului, au ajuns și la sediul ASF. Nemulţumiţi de tarifele poliţelor RCA, oamenii au cerut demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. După negocieri, oamenii au primit promisiuni că plafonul va fi coborât de la 22.000 de lei la 7.500 de lei. Au existat, însă, şi protestatari nemulţumiţi de decizie, care au cerut ca plafonul să fie coborât la 6.000 de lei.

UPDATE 17.00: ASF a remis un comunicat de presă în care comunică rezultatele întâlnirii de astăzi:

"Ca urmare a discuțiilor avute astăzi la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu reprezentanți ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință pentru poliţele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele:
- frecvența și dauna medie, ținând cont și de daunele întâmplate și neavizate precum și de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piață (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;

- încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziție, taxe etc., de maxim 25%;

- încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.

De exemplu, se estimează un tarif țintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif țintă nu include încărcări pentru profit și marja comercială.

Pentru transparență, în grupurile de lucru vor fi cooptați și reprezentanți ai asociațiilor patronale din transporturi.

La întâlnire au participat reprezentanți ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum și ASF".

UPDATE 15:15: După negocierile purtate cu Mişu Negriţoiu la sediul ASF, transportatorii au primit promisiuni că plafonul va fi coborât de la 22.000 de lei la 7.500 de lei.

La această oră, protestatarii au început să plece din Piața Victoriei.

Iohannis intervine în scandalul RCA! Președintele cere instituțiilor reluarea dialogului

Președintele Klaus Iohannis a solicitat instituțiilor cu atribuții în domeniu să reia dialogul cu transportatorii și companiile de asigurări, astfel încât să fie clarificate soluțiile pentru deblocarea actualei situații, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al șefului statului Mădălina Dobrovolschi.

UPDATE: Transportatorii care au protestat ore bune în faţa Guvernului se îndreaptă acum spre sediul ASF. Nemulţumiţi de tarifele poliţelor RCA, oamenii îi cer demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. 

Pe de altă parte, o delegaţie a transportatorilor poartă, la această oră, negocieri la sediul ASF cu Mişu Negriţoiu.

Sute de şoferi de camioane, TIR-uri, autobuze sau microbuze au blocat circulaţia în mai multe oraşe importante din ţară, precum Sibiu, Braşov, Arad sau Iaşi, participând astfel la protestul organizat de unele patronate din transporturi, care susţin că Ordonanţa aprobată în şedinţa de Guvern nu rezolvă problema privitoare la tarifele RCA.

 

 

Transportatorii au bannere pe care scrie "Vrem siguranță rutieră, Protest RCA", "RCA = falimentul transportatorilor români", "Mafia RCA, ASF = mafia, jos Negrițoiu", "Negrițoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat și el trebuie arestat".

Potrivit ziare.com, câţiva protestatari din Suceava au adus în Piaţa Victoriei, din Capitală, un coşciug. Gestul lor, spun aceştia, ar simboliza îngroparea sectorului de transport al României de către autorităţi.

Aceştia au vrut să ducă sicriul mai aproape de sediul Guvernului, însă nu au fost lăsaţi de jandarmi.

Transportatorii reclamă faptul că tarifele RCA au crescut şi de cinci ori în ultimul an. Au cerut Guvernului să intervină pentru a îngheţa preţurile, fapt care s-a întâmplat ieri, pentru şase luni, prin ordonanţa de urgenţă adoptată de executiv şi publicată aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Documentul mai prevede, printre altele, că poliţa RCA se poate încheia pe perioadă între 1 şi 12 luni, iar plata primelor se poate face şi în rate. În plus, despăgubirile vor trebui plătite de asigurator în termen maxim de 40 de zile de la constatarea daunei, dacă există toate documentele necesare.

În urma deciziei Guvernului, COTAR-Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi, a decis să renunţe la protestul de astăzi. Cu toate acestea, alte organizaţii ale şoferilor vor fi reprezentate la mitingul de astăzi, unde se va cere inclusiv demisia presedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Acesta este considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.

PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI OFERTELE DE ULTIMA ORA AICI!!!