MENIU

Proteste în Piaţa Victoriei şi în ţară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA

<p>Proteste &icirc;n Piaţa Victoriei şi &icirc;n ţară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA / Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei</p>
<p>Proteste &icirc;n Piaţa Victoriei şi &icirc;n ţară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA / Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei</p>
<p>Proteste &icirc;n Piaţa Victoriei şi &icirc;n ţară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA / Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei</p>
<p>Protest &icirc;n Piaţa Victoriei, joi seară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA</p>
<p>Protest &icirc;n Piaţa Victoriei, joi seară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA</p>
<p>Protest &icirc;n Piaţa Victoriei, joi seară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA</p>
Proteste &icirc;n Piaţa Victoriei şi &icirc;n ţară, după anunţul procedurii de revocare a şefei DNA

Mii de oameni au ieşit, joi seara, în stradă, atât în Capitală, în Piaţa Victoriei, cât şi în marile oraşe din ţară, după anunţul ministrului Justiţiei privind declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA. Tudorel Toader a anunțat că au existat trei conflicte juridice de natură constituțională în 2017, în care a fost implicată șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Este vorba despre scandalurile din jurul ordonanței prin care s-a transferat lacul Belina la Consiliul Județean Teleorman, ancheta cu privire la ordonanța 13 și refuzul șefei DNA de a se prezenta la audierile comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009.

UPDATE, ora 23:00 - Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei. Protestul s-a încheiat.

UPDATE, ora 22:00 - Aproximativ 2.000 de oameni se află, la această oră, în Piaţa Victoriei, potrivit Realitatea TV.

"Ministrul Justiţiei nu a avut argumente convingătoare. Dacă o dăm pe Kovesi jos, PSD-ul ia toată puterea, şi juridică. Justiţia, dacă va fi tot în mâna lor, nu mai ştiu ce va fi cu România", a spus o protestatară.

"A fost o manipulare, nu este tot adevărat. Adevărurile nu sunt spuse până la capăt, asta este părerea mea", a spus un alt protestatar.

Mare parte dintre cei care protestează în această seară s-au aflat, în Piaţă, încă de la ordonanţa 13.

Protest Timiş: Aproximativ 300 de oameni, în Piaţa Victoriei, pentru susţinerea şefei DNA

Circa 300 de timişoreni protestează în Piaţa Victoriei din oraş, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

"DNA să vină să vă ia!", "Slugile nu iau decizii, doar le motivează", "Tudorel, eşti sluga model", "PSD, ciuma roşie", "Uniţi, salvăm toată România", "Susţin Laura Codruţa Kovesi" sunt câteva dintre lozincile inscripţionate pe bannere, manifestanţii protestând paşnic, mulţi dintre ei fluturând drapelul tricolor.

Cei adunaţi în piaţa centrală a Timişoarei cer demisia Guvernului.

Iaşi: Peste 100 de persoane protestează în Piaţa Unirii

Aproximativ 100 de persoane au ieşit, joi seara, în Piaţa Unirii, din Iaşi, pentru a protesta, după anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind începerea procedurilor de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Protestatarii s-au mobilizat pe reţelele de socializare. Mulţi dintre ei au vuvuzele şi fluiere.

Manifestanţii scandează lozinci precum "Demisia, demisia", "Tudorel, ai ajuns sluga model", "Kovesi, nu uita, poporul e de partea ta", "Hoţii la închisoare, nu la guvernare", "Jos, jos, guvernul ticălos", "Tudorel, nu uita, puşcăria e casa ta", "DNA, noi te vom apăra".

UPDATE, ora 8:45 - În Piaţa Victoriei s-au strâns deja aproximativ 1.000 de oameni, informează Realitatea TV. Protestatarii sunt nemulţimiţi de abuzurile făcute pe legile Justiţiei şi condamnă decizia ministrului Tudorel Toader de revocare a lui Kovesi. Aceştia au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje ca: "Vă vedem!", "Toţi pentru Justiţie!".

"Nu putem, în 2018, să avem în Guvern persoane care nu cunosc bine limba română. Dacă ei nu ştiu să vorbească, cum să mă înţeleagă pe mine care vorbesc bine limba română? Aceşti oameni nu sunt profesionişti. Nu poţi să munceşti într-o ţară în care în fiecare zi cineva schimbă ceva. Decizia de azi e proastă, luata probabil sub impulsul presiunilor din PSD, făcute de cei cu dosare penale", a spus un protestatar. 

Proteste sunt şi în marile oraşe din ţară. Potrivit Realitatea TV, în faţa sediului PSD din Cluj s-au strâns aproximativ 150 de protestatari, iar în Timişoara, aproximativ 100 de oameni au ieşit în stradă.

UPDATE, ora 20:30 - Aproximativ 500 de persoane s-au strâns, la această oră, în Piaţa Victoriei. Protestatarii scandează împotriva ministrului Justiţiei şi afişează pancarte cu mesajul "Corupţia ucide". Numărul creşte, însă, de la un minut la altul.

"A fost o mare bătaie de joc. Felul cum s-a purtat cu presa, cum a vorbit... Sunt jurist de formaţie, nu am şcoala lui, dar s-a făcut de râs. Şi-a arătat loialitatea. S-a făcut de râs. Nu ne costă oare mai mult corupţia, ce se întâmplă cu lipsa de autostrăzi şi şcoli?! A acuzat-o pe Kovesi că e prea autoritară... Dar ce vrea să fie, să-i invite la ceai?!", a spus un protestatar, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Cu puţin înainte de ora 20:00, în Piaţa Victoriei, din Capitală, se strânseseră deja câteva zeci de persoane. La faţa locului se aflau deja jandarmi şi poliţişti. 

Protestele au fost anunţate în Piaţa Victoriei de către grupul Corupţia Ucide.