MENIU

Protest zilnic al locuitorilor din Băicoi împotriva poluării aerului

Marți a fost a 7-a zi consecutivă în care locuitorii din Băicoi au ieșit în stradă pentru a cere ”aer curat”. Aceste proteste vor continua pe termen nelimitat (până poluarea aerului va fi oprită), în fiecare seară, începând cu ora 19.00.

La protestul din această seară au participat aproximativ 70 de persoane, numărul acestora crescând constant de la o zi la alta, acțiunile de protest fiind autorizate de Primăria orașului Băicoi.

”Prin protestul zilnic desfășurat în ultima săptămână de către locuitorii afectați de poluarea aerului ne dorim ca autoritățile, în special Garda de Mediu, să dispună măsuri urgente de stopare a poluării.

Având în vedere faptul că poluarea aerului provine din celula 2 a depozitului Vitalia, unde au fost depozitate ilegal deșeuri interzise prin autorizația de mediu, singurele soluții pe care le considerăm acceptabile în vederea stopării poluării sunt eliminarea deșeurilor depozitate în celula 2 sau ecologizarea în regim de urgență a acestei celule, astfel încât să fie stopată eliminarea în atmosferă a substanțelor toxice.

De menționat că poluarea aerului, conform măsurătorilor Agenției de Protecția Mediul Prahova, a depășit de peste 20 ori limitele impuse pentru hidrogenul sulfurat.

Având în vedere efectele acute ale poluării aerului asupra locuitorilor (dureri de cap, iritarea ochilor, afectarea sistemul respirator), bănuim că din cadrul acestui depozit de deșeuri sunt degajate constant și alte substanțe toxice mult mai periculoase, chiar cu efect cancerigen.

Din cauza poluării aerului provenită de la depozitul Vitalia, Eco Natura a organizat alte 2 proteste semnificative în anul 2016 și 2018. De asemenea, lupta pentru Aer Curat s-a dus și în instanță, Eco Natura având până în prezent 6 acțiuni în instanță împotriva Vitalia (2 acțiuni recente judecate în luna iunie-iulie 2019 la Tribunalul Prahova) și firmei Demeco (o altă firmă ce aduce deșeuri periculoase în cadrul depozitului Vitalia, împotriva cărora au fost depuse 4 acțiuni în instanță la București), a precizat Ciprian Stuparu, președintele Asociației Eco Natura.

Mai multe articole despre:
null