MENIU

Protest în faţa Ministerului Transporturilor: Şi CFR-işti au ieşit în stradă

Angajații de la CFR Marfă, nemulțumiți de banii pe care îi primesc, pichetează Ministerului Transporturilor. Acestora li s-a adăugat şi angajaţi ai Metrorex. Per total, în jur de 250 de persoane protestează în faţa Ministerului Transporturilor. 

În jur de 200 de angajaţi Metrorex pichetează, alături de 50 de salariaţi ai CFR Marfă, Ministerul de transporturi. 

"Motivele pichetării sunt nepăsarea, ignoranţa şi indiferenţa reprezentanţilor administraţiei Metrorex şi ai Ministerului Transporturilor faţă de problemele existente: amânarea adoptării Statutului Personalului Feroviar; bugetul Metrorex 2018 insuficient pentru a rezolva problemele de exploatare, de investiţii, de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, a lipsei de personal şi de personal calificat şi a lipsei materialelor, ce pun în pericol buna desfăşurare a activităţii metroului bucureştean. Reprezentanţii Asociaţiei Comercianţilor din Metrou, vor participa alături de noi pentru a-şi apăra şi proteja singura sursa de venit ce întreţine viaţa a peste 3.000 de oameni (1.200 de comercianţi şi familiile acestora)", se menţionează într-un comunicat al Sindicatului Liber Metrou (USLM).

Peste 50 de mecanici de locomotivă protestează în fața Ministerului Transporturilor. Ei vor să atragă atenția și asupra faptului că operatorul feroviar național de transport ar putea intra în faliment.

De asemenea, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, în parteneriat cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, organizează vineri, 20 aprilie, un miting de protest, în București, cu următoarele principale obiective/revendicări:

- Susținerea aprobării Proiectului de Lege privind Statutul personalului feroviar.
- Susținerea investițiilor multianuale în calea ferată, pentru reabilitarea infrastructuri feroviare și achiziția de material rulant nou.
- Adoptarea soluțiilor ce se impun a fi luate pentru evitarea falimentului CFR Marfă.

Mitingul va începe la ora 10.00, în parcul din fața Ministerului Transporturilor. Apoi, lucrătorii feroviari se vor deplasa în marș către Piața Victoriei unde, în fața Guvernului României, vor protesta între orele 11.00 și 12.00.

La miting vor participa membri celor două organizații sindicale, din toate categoriile profesionale feroviare.

Mitingul de mâine, 20 aprilie, dorește să atragă atenția public, tuturor celor implicați în zona de decizie a industriei feroviare, mass media și beneficiarilor serviciilor prestate de lucrătorii feroviari că situația căii ferate din România reclamă decizii imediate de evaluare a situației și implementarea soluțiilor de redresare.

"Eforturile noastre, ale sindicaliștilor, de a identifica soluții care să permită optimizarea dialogului social au fost evidente, în toți acești ani, motiv pentru care, încă o dată, cerem Guvernului și Ministeului Transporturilor să acorde atenția cuvenită căii ferate și revedicărilor noastre, ale ceferiștilor. Se întârzie, din rațiuni pe care nu le putem înțelege, adoptarea Statutului personalului feroviar, deși această categorie socio-profesională impune, fără putință de tăgadă, un astfel de statut, care are rolul principal de a reglementa relațiile de muncă dintre lucrătorul feroviar și angajator, în speță Statul Român. Calea ferata are nevoie urgentă de investiții deoarece degradarea constantă a infrastructurii și a materialului rulant va genera, cât de curând, falimentul istoric al unui sector economic strategic, extrem de important pentru economia românească", a anunţat sindicatul.

Mai multe articole despre:
protest Ministerul Transporturilor CFR Marfă