MENIU

Protest în faţa Guvernului: peste 400 de militari în rezervă-"Pensiile vor fi reduse drastic"

Pensionarii militari au protestat în Piaţa Victoriei aproape trei ore. Ei au cerut demisia Guvernului Cioloş şi retragerea unei ordonanţe de urgenţă, care stabileşte un nou mod de calcul al pensiilor. Pensionarii ameninţă cu noi proteste în 24 ianuarie.

Aproape 400 de militari în rezervă şi-au strigat nemulţumirile în faţa Guvernului. Ei se tem că vor primi mai puţini bani, după intrarea în vigoare a unei ordonanţe care schimbă modul de calcul al pensiilor. Practic, respectivul act normativ scoate din ecuaţie sporurile şi alte drepturi băneşti temporare.

Unul dintre liderii acestora a declarat, pentru Realitatea TV: "Am venit ca să protestăm împotriva nedreptăţilor la care suntem supuşi din 2010. Nimeni nu şi-a permis să ne taie pensiile obţinute prin lege.

S-a modificat formula de calcul a pensiilor militare şi vor fi reduse drastic: la ofiţeri cu 1000 de lei, la ceilalţi cu 600. Trebuie să se respecte legea. Domnul Cioloş a intervenit neconstituţional cu ordonanţa de urgenţă".

Un alt pensionar militar a explicat, la Realitatea TV, că are o pensie de 2800 de lei şi că realizează că este o pensie mare, dar că nu i se pare normal să îi fie micşorată pensia.

Lista solicitărilor elaborate de protestatari pentru a fi depuse la Guvern se referă, în principal, la anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat. Protestatarii susțin că acesta modifică în mod neconstituțional Legea 223/2015 și că ''plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării''.

Totodată, protestatarii doresc trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii către Parlament, spre dezbatere și adoptare, dar și acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.

Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime și amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie și a necesităților "coșului zilnic".

Sindicaliștii mai doresc ''eliminarea aprecierilor insultătoare la adresa revoluționarilor, militarilor și polițistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunoștinței, renunțarea la aberanta categorie inventată a persoanelor cu rol determinant și extinderea plății indemnizațiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit''.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.

Mai multe articole despre:
protest militari Piaţa Victoriei militari rezervă