MENIU

Protest fulger la Ministerul Finanțelor, critici dure pentru Teodorovici

Un protest rapid a fost organizat joi pe scările Ministerului Finanțelor Publice, după tăierea bugetului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Un protest a avut loc joi pe scările Ministerului Finanțelor publice. Anunțul a fost făcut pe Facebook de organizația civică Miliția Spirituală.

”Performance Miliția Spirituală alături de artiști independenți la Ministerul Finanțeor Publice. Motivul: tăierea cu 30% a finanțărilor AFCN în 2019”, precizează mesajul care însoțește un clip video cu protestul. 

Protestatarii s-au îmbrăcat în saci pentru cadavre și s-au întins câteva minute pe scările ministerului, sub privirile confuze ale angajaților ministerului. ”Părerea mea este să nu stați așa, în saci, că nu e normal”, le-a spus o funcționară.  

Protestatarii s-au ridicat după câteva minute și au părăsit rapid locul, cu tot cu recuzită. ”Teodorovici a îmbrăcat cultura în lux”, era mesajul inscripționat pe o pancartă.  

Bugetul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), destinat finanțărilor nerambursabile, a fost redus, după ce Ministerul Finanțelor Publice a impus o limită de 31 de milioane de lei – cu șase mai puțin decât ar fi fost necesar –pentru sesiunile de finanțări nerambursabile.

”La data lansării sesiunii de finanțare II/2019 Consiliul AFCN a făcut o alocare bugetară bazându-se pe suma de 38,367,559.70 lei, existentă în contul FCN la 1 ianuarie. Fila de buget comunicată de ordonatorul principal de credite pentru 2019, pe sursa E, a trebuit să se încadreze în limita impusă de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv 31 milioane lei față de 37 milioane lei necesare. Consiliul AFCN este nevoit să anunțe reducerea bugetului alocat pentru sesiunea II/2019 cu 30%, reducere ce se va aplica la fiecare arie de finanțare, pentru a se încadra în 31 milioane lei (din care 20 de milioane de lei au fost alocate sesiunii I/2019)”, se arată în ultimul Buletin informativ al instituției.

Mai multe articole despre:
protest Ministerul Finanţelor AFCN