MENIU

Prorusul Igor Dodon dă vina pe Occident pentru că a pierdut puterea în Republica Moldova. Ce acuzații a mai făcut fostul președinte

Igor Dodon

Socialistul Igor Dodon a acuzat Occidentul de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de proeuropeana Maia Sandu. În cadrul unei vizite recente la Moscova, fostul președinte prorus a mai spus că SUA ar fi intenționat să organizeze un ”Maidan” în țara sa. 

Într-un interviu acordat agenției TASS, Dodon a afirmat că a pierdut alegerile pentru că puterile occidentale ”s-au străduit foarte mult” şi au lucrat intens în favoarea Maiei Sandu
”Eu cred că Occidentul îi va da nota de plată noului preşedinte. O să vedem în ce va consta aceasta. Ei neapărat vor cere achitarea notei de plată şi mi se pare foarte periculos pentru Moldova, deoarece poziţia Occidentului, în principal a SUA, va presupune provocarea unui alt conflict, care să atragă în el şi Rusia”, a declarat Dodon, citat de deschide.md

Fostul lider de la Chișinău mai susține că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) nu a chemat oamenii în stradă după aflarea rezultatului alegerilor pentru că nu a vrut ”să facă jocul SUA”, care pregăteau un ”așa-zis Maidan”. 
”Toţi înţelegeau că oponentul meu politic la alegeri a fost un candidat pro-american. Şi noi ştim cu exactitate ce pregăteau ei. Este vorba de aşa-zisul Maidan”, a mai spus Dodon, referindu-se la protestele proeuropene din Ucraina, organizate în Piața Indepenenței din Kiev, care au dus la pierderea puterii de către Președintele Viktor Ianukovici.

Fostul președinte prorus a adăugat că, prin intermediul Maiei Sandu, Occidentul încearcă să destabilizeze situaţia în regiune.

Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie, devenind prima femeie care conduce țara. Proeuropeana a câștigat alegerile cu 57,75% din voturi, în timp ce socialistul Igor Dodon a obținut 42,25% din sufragii. 

Citește și: ”Maia Sandu le cere moldovenilor să i se alăture în lupta împotriva corupților: Nu va fi ușoară, dar o vom câștiga!”