MENIU

PROIECTUL DE COD FISCAL

Guvernul dezbate astăzi modificările la Codul Fiscal

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal ar putea fi aprobat de Guvern în şedinţa de astăzi. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, îşi propusese iniţial ca proiectul să fie avizat de Guvern în prima jumătate a lunii mai, pentru ca legea să poată fi adoptată de Parlament până la 1 iulie.

În şedinţa de săptămâna trecută a Executivului a avut loc o primă lectură a proiectului. Printre modificările mai importante aduse Codului Fiscal se află majorarea impozitului pentru locuinţele de peste 150 de metri pătraţi şi dublarea impozitelor pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrică sub 1.600 centimetri cubi. Pentru maşinile de peste 2000 de centimetri cubi, taxele vor depăşi 6.000.000 de lei vechi.

O altă modificare vizează încasarea impozitelor şi taxelor locale la două termene, la 31 martie şi 30 septembrie, în loc de patru, cum este în prezent. De asemenea, indexarea în funcţie de inflaţie a impozitelor şi taxelor locale se va face o dată la trei ani ani şi nu anual, cum se face acum.

În plus, consiliile locale vor putea să majoreze anual impozitele şi taxele locale cu maximum 20\% peste nivelul prevăzut în Codul Fiscal. Proiectul mai prevede ca microîntreprinderile să plătească obligatoriu 16\% impozit pe profit. Taxele principale - TVA şi cota unică - rămân neschimbate. Noul Cod Fiscal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2007.
Mai multe articole despre:
cod fiscal