MENIU

Greva CONTINUĂ și mâine, profesorii vor să vadă legea. Marius Nistor: Greva putea să nu aibă loc dacă cerințele noastre erau respectate - Ultima OFERTĂ a Guvernului

Nicolae Ciucă / Foto: Facebook

Greva din Educație continuă și mâine. Este anunțul de ultimă oră făcut de reprezentanții sindicaliștilor din Educație după negocierile de duminică dimineața, de la Palatul Victoria. Aceștia așteaptă de la reprezentanții Guvernului actul normativ în baza căruia ar urma să fie pusă în practică noua ofertă a Executivului. După ce îl vor vedea, dascălii vor da un răspuns privind reluarea sau nu a cursurilor. La ora 10:00 a început ședința de Guvern condusă de Nicolae Ciucă. 

Declaratii lideri sindicali:

- "Am primit oferta. Ne-am consultat colegii si acestia au fost foarte clari - vor sa vada continutul actului normativ. Guvernul a spus ca acesta va fi pus in dezbatere publica astazi. Il vom vedea iar raspunsul il vom da maine la ora 10.00" - Marius Nistor.

- "Cu alte cuvinte maine este greva. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaste. (...) Ultima oferta a fost de a acorda la 1 ianuarie 2024 -45%. Guvernul a venit cu 5% suplimentar, deci 50%" - Anton Hadar.

- "Ei au spus ca nus e poate 25%, atat cat au solicitat sindicalistii, iar raspunsul nostru a fost: Noi m-ai rezistam. Ceea ce nu inteleg parlamentarii este ca noi nu suntem la partid. Noi chiar ascultam cee ce ne spun colegii nostri sindicalisti. 

Problema s-a pus daca se recupereaza orele din perioada grevei si materia, da, poate fi recuperata. Nu e vina colegilordin sistem, nu e vina noastra ca am fost pusi in aceasta situatie. Se paote recupera tot ceea ce se poate recupera. In mare masura (pana pe 15 iunie - n.r.). Nu cred ca e cazul sa prelungim anul scolar in momentuld e fata. 

Asteptam sa vedem care va fi reactia colegilor din teritoriu. Greva putea sa nu aiba loc daca toate cerintelor noastre erau respectate.

Sa avem rabdare pana maine. Maine cand se va lua o decizie vom vedea ce se intampla cu examenele nationale.

Asteptam sa lucreze ministerele implicate in redactarea OUG. Guvernul ar trebui sa se grabeasca cu actul normativ astfel incat colegii nostri sa il poata urmari.

Dupa 3 saptamani de greva generala, o mobilizare fara precedent, va imaginiati ca mai poate exista politician in Romania care sa nu tina conta sau sa nu respecte actele normative? Asta ar insemna sinucidere politica pentru ca urmeaza anul electoral 2024.

Greva continua. Nu depinde de noi acest lucru. Guvernul trebuia sa vina cu acest act normativ inca de cand a fost solicitat. Nu inteleg de ce s-a taraganat.

Daca OUG nu contine ce s-a discutat si ceea ce au astptat colegii din teritoriu, e clar ca greva va continua", a declarat Marius Nistor, in exclusivitate pentru Realitatea Plus

La negocierile de duminica, de la Guvern, au participat liderul PSD Marcel Ciolacu, ministrii Muncii si ai Educatiei Marius Budai si Ligia Deca, secretarul general al Guvernului Marian Nacsu. 

Nicolae Ciuca, primele declaratii dupa negocierile de la Guvern:

Nu am dorit sa venim cu masuri populiste care sa duca la destabilizarea sistemului. 

Am inteles cu totii ca nu exista al parcurs decat acesta. Am dat dovada ca tot ceea ce am promis, am facut. Sunt convins ca astazi toti dacsalii din educatie au convingerea ca ne tinem promisiunile, asa cum am facut-o si pana acum.

OFERTA GUVERNULUI

- 25% creștere salariala de la data de 1 iunie;

- salariu debutant echivalent cu salariu mediu brut pe economie
- procentul de 45% din vechea ordonanta va creste la 50% de la 1 ianuarie 2024
- vom acorda acele sume de formare profesionala in luna octombrie de 1500 lei pentru personalul didactic si didactic auxiliar
si 500 lei pentru personalul nedidactic

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul Nicolae Ciucă are, duminică dimineață, o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.Potrivit agendei transmise de Biroul de presă al Guvernului, întâlnirea are loc la ora 9,00, la Palatul Victoria.

La discuții participă și liderul PSD, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. 

Ciolacu a praticipat și zilele trecute la negocierile dintre sindicate și reprezentanții Executivului.

Reamintim că sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.

La întâlnirea de la Palatul Victoria de duminică, profesorii ar putea anunţa dacă renunţă la grevă şi se vor întoarce la catedră, în contextul noilor propuneri venite de la Guvern.

La ora 10,00, este programată şi o şedinţă de Guvern. 

Mai multe articole despre:
ciuca sindicate negocieri sindicate greva