MENIU

Profesorii amenință cu GREVA. Care este reacția ministerului și ce spune fostul premier, Florin Cîțu

Profesor, la școală

Profesorii se revoltă și amenință cu greva, dacă guvernanții nu le majorează salariile. Peste 163 de mii de cadre didactice au semnat mai multe petiții, prin care le solicită autorităților să le crească veniturile cu 16%. Florin Cîțu le dă însă o veste proastă: la buget nu sunt bani pentru aceste majorări. 

Prin petițiile transmise către guvernanți de către sindicate, aceștia tgrag un semnal de alarmă asupra faptului că veniturile din educație i-au determinat pe foarte mulți profesori să părăsească țara, și vorbim în special de profesorii mai tineri, care au ales să lucreze în străinătate, unde salariile, dar și locurile de muncă sunt mult mai atractive.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat la toată această situație, spunând că susține majorările salariale ale profesorilor și că le va propune toate aceste măsuri și guvernanților. Mai mult, Cîmpeanu susține că toate aceste măsuri se regăsesc și în proiectul România educată, dar și în programuld e guvernare.

Ministrul a transmis să că nu există reformă în Educație fără salarii atractive pentru profesori. 

De partea cealaltă însă, Florin Cîțu a declarat că nu ar exista fonduri suficiente pentru creșterile salariale și că, de altfel, nu este de acord cu majorarea salarială într-un singur sector sau doar în anumite sectoare și că preferă ca acești bani să fie folosiți pentru alte investiții. 

"Orice creștere de chetuială, în special cheltuielile sociale, trebuie  aibă în spate o sursă de finanțareParadigma pe care am funcționat 2 ani de zile e  punem mai mulți bani către investiții avem crește economică și din acea creștere ecaonomica poți  plătești cheltuieli suplimentare. (...) De aceea am avut anul acesta bani pentru a reduce facturile la energie.

Dacă schimbăm paradigmăexistă riscuri foarte mari, de încetinire a creșterii economice și, bineteles,  nu mai avem venituri suplimnetare la buget ca  putem, în viitor,  crștem și pensii și salrii.

creștere a salariilor doar în anumite sectoare nu e un lucru bun. Dacă vrei  faci o mărire, te uiți la tot sistemul pentru  numai atunci poate  fie echitabil", a declarat Florin Cîțu.