MENIU

Profesor anchetat după ce a umilit elevii. Sorin Cîmpeanu: ”Nu tolerăm niciun abuz fizic sau emoțional în școli”

Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației a anunțat, marți, că a dispus verificări la Școala Gimnazială ”Mihai Codreanu” din Iași, unde un învățător este acuzat că umilește și abuzează verbal copiii din clasa a II-a. Controlul vizează atât activitatea dascălului, cât și măsurile luate de conducerea școlii în urma plângerilor făcute de părinți, a precizat ministrul Educației. 

”Ministerul Educației nu tolerează nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic și solicită Inspectoratului Școlar și unității de învățământ luarea măsurilor legale care se impun pentru protejarea interesului superior al elevului. La acest moment se desfășoară cercetarea disciplinară la nivelul școlii, urmând că, în cursul zilei de miercuri, 17 martie 2021, Consiliul de Administrație al unității școlare să analizeze raportul acestei comisii și să dispună sancțiunile care se impun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", a precizat ministrul.

Cîmpeanu a precizat că a fost declanșată și o acțiune de audit managerial la Școala Gimnazială ”Mihai Codreanu”, în cadrul căreia Inspectoratul Școlar Județean Iași verifică, printre altele, modul în care conducerea unității școlare a gestionat sesizările repetate ale unor părinți la adresa cadrului didactic.
”În cursul zilei de vineri, 19 martie, ISJ Iași va analiza și va dispune măsuri corespunzătoare, raportate la rezultatele acestui audit managerial, în Consiliul de Administrație. Îmi exprim convingerea că toate aceste verificări vor fi obiective, fără implicarea factorului politic, iar măsurile dispuse vor proteja interesul superior al elevului și vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat prin argumente solide, cu o riguroasă aplicare a prevederilor legale în vigoare”, a mai transmis ministrul. 

Precizările vin după ce Ziarul de Iași a făcut publice înregistrări în care un învățător adresează cuvinte jignitoare copiilor. 

În înregistrări, făcute de un părinte, învățătorul îi amenință pe elevi, țipă la ei, îi înjosește și chiar se aud zgomote de lovituri. Totodată, se poate distinge și faptul că una dintre eleve începe să plângă. ”Briana, te ia mama dracului! Briana, treci mai departe!” sau ”De ce nu ai citit lecția, măi? Lecția e de două zile. Ridică-te în picioare! Băi, tu lecția trebuia să o citești de zece ori! Ia loc, leneșule!”, le-ar fi spus învățătorul elevilor.