MENIU

Producătorii de roșii din comuna Matca aruncă marfa pe câmp - Situație disperată

Producătorii de roșii din comuna Matca aruncă marfa pe câmp

Producătorii de roșii din comuna Matca aruncă marfa pe câmp. În plin sezon de recoltare, agricultorii, în special cei din renumita comună Matca, își aruncă tone de marfă la gunoi.

Producătorii de roșii din comuna Matca aruncă marfa pe câmp. Prețul unui kilogram de roșii a scăzut atât de mult încât oamenii spun că nu își pot recupera nimic din ce au investit.

Dacă până acum câteva săptămâni un kilogram de roșii se dădea cu 17 lei la producători, acum aceeași cantitate costă între 50 de bani și un leu. Pe de altă parte, legumele care ajung în piețe prin intermediari costă și de 10 ori mai mult. Peste 20 de mii de agricultori sunt înscriși în programul Tomata, iar la acest moment există o supraproducție de roșii la nivel național. 

În timp ce românii mănâncă legume din import, tone de roșii românești ajung să fie aruncate pe câmp pentru că nu se vând. Programul Tomata ar fi de vină, susțin unii legumicultorii, pentru că ar fi trebuit incluse mai multe legume în acest program.

„Produc roșii din tată în fiu și prețul la ora actuală este un preț foarte slab de 40-50 de bani kilogramul. În situația în care ne aflăm nu avem nicio șansă să recuperăm investiția. În fiecare zi când mă trezesc spun atât în gândul meu, să renunț la așa ceva, dar nu am cu ce să trăiesc, noi trăim din asta. Dacă s-ar opri importurile în perioada asta de când ieșim noi cu roșiile din iunie și până în septembrie noi am putea să ne recuperăm măcar investiția”, spune Udreș Gheorghe -  legumicultor.

Aproape la fiecare solar din comuna Matca putem să găsim o grămadă de roșii. Legumele culese în urmă cu 3, 4 zile... proprietarul s-a văzut nevoit să le arunce pentru că nu a reușit să le vândă.

Autoritățile din Matca știu situația și susțin că ar trebui luate măsuri urgent.

George Marin - primar comuna Matca: „Situația de la Matca și cred că și din țară este jalnică la ora actuală. Unii dau vina pe măsura aceasta, alții pe altceva și tot așa. Conteaza ce putem face de aici încolo, să găsim o soluție să scoatem agricultura noastră românească, să o scoatem la suprafață, să nu o ducem de tot în subteran. Dacă vine azi la piață și nu o vinde, de mâine, poimaine o dă cu 50 de bani, 40 de bani”.

În timp ce producătorii se plâng că n-au clienţi nici măcar acum când preţul este extrem de mic, în marile supermarket-uri roşiile româneşti se vând cu cel puțin 5 lei kilogramul. 

Mai multe articole despre:
rosii producatori matca