MENIU

Problemă imensă pentru Pământ: ce s-a întâmplat cu natura planetei în ultimii 20 de ani

Emisiile de carbon în exces datorate activităților industriale umane vor duce treptat la distrugerea mediului înconjurător. Însă, cercetătorii spun că acest efect ar putea fi stopat cu ajutorul plantelor. Problema este că nu toate plantele produc oxigen.

Specialiștii au descoperit că simpla plantare de copaci și alte plante nu va ajuta atât de mult la reducerea cardonului din atmosferă, deoarece nu toate frunzele sunt la fel de valoroase.

După cum știi, în procesul de fotosinteză, plantele verzi absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în glucoză și oxigen, deci creșterea suprafețelor verzi pare a fi o veste bună pentru mediu.

De ce pământul este mai verde ca acum 20 de ani?

„Suprafața verde de pe Pământ este cu 5% mai mare decât acum 20 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ 5,5 milioane de kilometri pătrați, o creștere aproximativ echivalentă cu mărimea pădurii tropicale Amazon", potrivit datelor NASA.

Se pare că țările care au contribuit cel mai mult la sporirea suprafeței verzi de pe glob sunt India și China. Acestea au realizat acest lucru prin răspândirea intensivă a culturilor agricole. Cele două țări au fiecare aproximativ două milioane de kilometri de zone cultivate, pentru a-și hrăni miliardele de locuitori.

„Plantarea și întreținerea acestor culturi presupune folosirea de îngrășăminte și irigație. Deci, deși eforturile de împădurire ale Chinei ajută la îmbunătățirea abilității planetei de a absorbi dioxidul ce carbon, studiul NASA a arătat că aceste culturi agricole intensive nu au totuși același efect. În schimb, dioxidul de carbon absorbit de acestea este eliberat imediat înapoi în atmosferă", a declarat Rama Nemani, om de știință de la NASA Ames Research Center.

În acest sens, cercetătorii de la NASA vor efectua mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine de ce zonele verzi ajută sau împiedică reducerea emisiei de CO2.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ cercetare ştiinţă natură