MENIU

Probioticele, bacteriile „prietenoase” care previn alergiile şi stimulează apărarea imunitară

<p>Ce sunt probioticele şi cum luptă cu obezitatea</p>

Probioticele sunt bacteriile „prietenoase” care joacă un rol important în buna funcționare a organismului pe tot parcursul vieții. 

Probioticele contribuie la prevenirea alergiilor la bebeluși şi stimulează apărarea imunitară a copiilor preșcolari și școlari.

De asemenea, îmbunătățesc funcția sistemului digestiv la vârstă adultă şi ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor.

Probioticele, în plus, mențin echilibrul microflorei intestinale atunci când suntem nevoiți să urmăm un tratament cu antibiotice, potrivit www.doctorulzilei.ro.

Toate aceste beneficii sunt dovedite științific, probioticele fiind unele dintre cele mai studiate soluții terapeutice la ora actuală. Să aflăm în continuare cum acționează probioticele pentru întreaga familie: de la copii la bunici.

Procesul de formare a microflorei intestinale începe încă de la naștere și continuă în primii ani de viață. Dacă acest proces de colonizare a tractului digestiv nu se face în mod corect, există riscul dezvoltării alergiilor. De ce? Fiindcă sistemul imunitar este perturbat și reacționează la contactul cu unele substanțe (alergene), cărora în mod normal nu ar trebui să le răspundă. Acest fenomen este mai frecvent în cazul copiilor din țările dezvoltate.

Din cauza stilului dezechilibrat de viață, microflora acestor copii este mai săracă în specii bacteriene. Iată de ce numărul copiilor cu alergii (dermatită atopică, astm) este în continuă creștere. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat recent de profesorul Antoine Magnan, în cadrul Congresului Francofon de Alergologie.

Cercetătorii studiază acum posibilitatea administrării de probiotice și prebiotice în primul an de viață în scopul prevenirii alergiilor.

Cert este faptul că probioticele și-au dovedit eficiența în tratarea diareei la bebeluși și copii. Probioticele refac echilibrul florei intestinale, reducând durata și intensitatea diareei.

Practic, în momentul de față, administrarea unui probiotic se aplică la scară largă pentru tratarea diareei infecțioase la copii sau pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice.

Şi în cazul vârstnicilor, probioticele pot deveni un aliat de nădejde contra tranzitului intestinal lent.

Mai multe articole despre:
alergii sistem imunitar probiotice