MENIU

Prinţul Charles: Transilvania, locul unde timpul a stat în loc

Prinţul Charles: Transilvania, locul unde timpul a stat în loc

Când Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a vizitat pentru prima dată Transilvania, în urmă cu 20 de ani, a fost captivat de atemporalitatea regiunii şi a spus că zona îi aduce aminte de poveştile pe care le citea în copilărie.

Mormăitul urşilor prin pădurile din Carpaţi, păşunile care răsună în clinchetul clopotelor bovinelor şi ţăranii care seceră fânul cu coasa - pentru Prinţul Charles, toate acestea nu reprezentau doar imagini desprinse din cărţile de poveşti ale copilăriei, ci biodiversitate în adevăratul sens al cuvântului. Un decor de vis, încărcat cu flori sălbatice şi insecte, dar, cel mai important, neatins de metodele moderne de agricultură. De atunci, Prinţul Charles a ales să-şi petreacă vacanţele în Transilvania.

Într-un interviu acordat BBC, Charles vorbeşte despre grija sa pentru mediul înconjurător şi descrie lumea naturală pe care şi-o doreşte pentru nepoţii săi şi pentru generaţiile care-i vor urma.

"Oamenii sunt mult mai conştienţi de importanţa biodiversităţii. Aceasta reprezintă varietatea vieţii de care depind toţi oamenii. Trebuie să le reamintim oamenilor că noi suntem parte din natură. Dacă reducem totul la o clasificare, nu mai vedem întregul", a spus Prinţul Charles, în interviu.

"Mulţi spun că în lumea reală trebuie să asigurăm mâncarea pentru milioane de oameni. Dar depinde mult şi calitatea acesteia, precum şi cantitatea care se aruncă. În lume, se aruncă aproximativ 40% din mâncare. Iar asta e o nebunie! De aici ar trebui să începem. Noi depindem de condiţiile de mediu. Dacă temperatura globală creşte cu mai mult de două grade, atunci se vor întâmpla lucruri serioase. Va fi mult mai greu să producem mâncare", a mai spus Prinţul Charles.

Adevărata problemă, continuă Prinţul Charles, este aceea că, la sfârşitul zilei, "nu mai punem accentul pe frumuseţea naturii şi pe linişte". "Trebuie să existe astfel de locuri, astfel de refugii, nu numai pentru noi, ci pentru toate speciile cu care împărţim planeta", încheie Alteţa Sa Regală.

Interviul integral poate fi ascultat accesând acest LINK.