MENIU

PRIMUL turneu al lui Joe Biden în Asia: întrevederi la nivel înalt în Coreea de Sud și Japonia. PERICOLUL din umbră - cum ar reacționa SUA

Pre;edintele SUA, Joe Biden/ Profimedia

Preşedintele SUA Joe Biden (79 de ani) a ajuns, astăzi, în Coreea de Sud, acesta fiind primul său turneu în Asia în calitate de şef de stat. Turneul vine într-un moment extrem de delicat, asupra sa planând umbra unui eventual test nuclear nord-coreean.

Din primele informații, aeronava prezidenţială Air Force One a aterizat, în această după-amiază, la baza aeriană Osan, în apropiere de Seul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden urma să aibă o întrevedere cu noul preşedinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la o fabrică Samsung din orașul Pyeongtaek, situat la sud de Seul.

Anterior întrevederii, noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că vizita lui Biden în Țara Dimineților Liniștite reprezintă  ocazia de a ”face mai puternice şi mai cuprinzătoare” relaţiile Seulului cu Washingtonul.

”Sunt convins că alianţa Coreei de Sud cu Statele Unite, care vizează să apere valorile democraţiei şi drepturilor omului, nu poate decât să se îmbunătăţească în viitor”, este mesajul transmis pe Twitter de șeful administrației de la Seul.

În cadrul vizitei sale, Biden urmează să se întâlnească cu lideri sud-coreeni şi japonezi şi să participe, la Tokyo, la o reuniune a Quad, un format diplomatic pe care depune eforturi să-l relanseze, din care fac parte Statele Unite, Japonia, India şi Australia.

Liderul de la Casa Albă, care după vzita în Coreea de Sud urmează să meargă în Japonia, duminică, consideră că o confruntare a Statelor Unite cu China este cel mai mare subiect geopolitic al anilor viitori.

Pe de altă parte, revenind la momentul actual, Statele Unite estimează că există o ”posibilitate reală” ca Phenianul să procedeze la ”un nou test de rachetă” sau ”la un test nuclear” în timpul turneului lui Biden în Asia.

În pofida unui val recent de covid-19 în Coreea de Nord, ”pregătirile unui test nuclear s-au încheiat, iar ei (nord-coreenii) aşteaptă doar momentul potrivit”, a declarat presei deputatul sud-coreean, Ha Tae-keung, citând informaţii clasificate ale Serviciului Naţional sud-coreean de Informaţii.

Statele Unite vor ”să afirme imaginea a ceea ce ar putea fi lumea dacă democraţiile şi societăţile deschise din lume se unesc pentru a dicta regulile jocului” în jurul ”leadershipului” american, a declarat, în timpul zborului, la bordul Air Force One, consilierul în probleme de securitate naţioanlă Jake Sullivan.

”Noi credem că acest mesaj va fi auzit la Beijing. Însă nu este un mesaj negativ şi nu este destinat unei singure ţări”, a dat asigurări Jake Sullivan.

Potrivit spionajului american, există o ”posibilitate reală” ca Nordul să aleagă să organizeze o ”provocare” după sosirea lui Joe Biden la Seul, vineri, a anunţat administraţia acestuia, înainte de plecarea preşedintelui de la Washington.

Acest lucru ar putea însemna ”noi teste de rachetă, teste de rachetă cu rază lungă de acţiune sau un test nuclear sau pur şi simplu ambele”, înainte, în timpul sau după turneul lui Joe Biden în regiune, a declarat Jake Sullivan.

Seulul şi Washingtonul se aşteaptă ca Phenianul să-şi reia în mod iminent testele nuclare, după ce a efectuat şase asemenea teste în perioada 2006-2017.