MENIU

Primul premier din timpul „domniei lui Putin” a fugit din Rusia - Ce spunea despre liderul de la Kremlin

Mihail Kasianov, fost prim-ministru al Rusiei 2000-2004

Premierul rus din primul mandat al lui Putin la Kremlin a fugit din Rusia. Mihail Kasianov a vorbit săptămâna trecută de „trezirea” la realitate a președintelui rus în legătură cu războiul din Ucraina.

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov, de 64 de ani, a părăsit Rusia, a anunțat un membru al biroului consiliului politic al partidului de opoziție pe care acesta îl conduce, citat de cotidianul financiar Kommersant, scrie HotNews.ro.

„El nu se află acum pe teritoriul Federației Ruse, dar nu știu unde este și când se va întoarce”, a declarat Konstantin Merzlikin, membru al Partidului Libertății Poporului (PARNAS) pentru agenția RIA Novosti.

Mihail Kasianov, prim-ministru în primul mandat ca președinte al lui Putin, la începutul anilor 2000, declara, pe 16 mai, pentru Deutsche Welle, că președintele rus „începe deja să conștientizeze că pierde acest război”. Kasianov spunea atunci că încrederea lui Vladimir Putin că va câștiga războiul din Ucraina este zdruncinată.

Kasianov a plecat din guvern după câteva neînțelegeri cu Putin pe tema politicilor economice. Kasianov a fost anterior deținerii șefiei guvernului și ministru de finanțe 1999-2000, în timpul mandatului lui Bors Elțîn la Kremlin. Ulterior, Kasianov a devenit unul dintre criticii principali ai președintelui Putin și lider al opoziției din parlamentul rus.

Într-un interviu acordat acordat la jumătatea lunii mai canalului german Deutsche Welle, Kasianov declara, pentru Deutsche Welle, că ar fi părăsit Rusia chiar după declanșarea războiului .

„Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde, deși este ușor de calculat”, a afirmat el.

Kasianov este unul dintre dizidenții ruși care au anunțat pe 1 martie formarea unui „comitet anti-război” în străinătate. Printre membrii săi se numără Garry Kasparov, fostul oligarh Mihail Hodorkovski și jurnalistul Vladimir Kara-Murza.

Iar în urmă cu două săptămâni, Rusia i-a desemnat pe Kasparov și Hodorkovski drept „agenți ai străinătății”.

Mai multe articole despre:
razboi rusia ucraina kasianov putin kasianov a fugit