MENIU

Primii soldați judecați de forțele pro-ruse pentru că s-au alăturat armatei ucrainene, condamnați la moarte

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Cei doi militari britanici și un marocan, primii soldați judecați de forțele pro-ruse pentru că s-au alăturat armatei ucrainene, au fost condamnați la moarte. Aceștia au căzut prizonieri în luptele de la Mariupol. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov susține că cei trei au comis crime de război. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că cei doi britanici și un marocan condamnați la moarte în Republică Populară Donețk au comis crime pe teritoriul statului.

„În momentul de față, procesele pe care le-ați menționat se desfășoară pe baza legislației Republicii Populare Donețk, deoarece crimele în cauză au fost comise pe teritoriul Republicii Populare Donețk”, a spus Lavrov.

Cei trei bărbați au fost capturați la începutul săptămânii. Canalele de socializare pro-ruse au difuzat imagini video în care militarii stau în spatele gratiilor într-o sală de judecată.

Cei trei sunt acuzați că ar fi mercenari, dar familiile celor doi britanici spun că aceștia făceau parte din armata Ucrainei. Conform legilor republicii, bărbațșii ar trebui împușcați.

„Am epuizat, în sfârșit, toate resursele noastre. Am rămas fără muniție, fără mâncare. Singurul lucru care ne-a mai rămas e apa. În afară de asta, eram doar sub bombardamente grele, constante, artilerie grea, lovituri aeriene grele”, a afirmat Aiden Aslin, prizonier britanic.

Militarii au fost judecați și condamnați la moarte, însă vor avea dreptul la apel. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut respectarea normelor de drept internațional în ce privește prizonierii de război.

Între timp, peste o mie de prizonieri de la Mariupol au fost trimiși în Rusia, pentru a fi judecați.