MENIU

Primii 129 de români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București - Marcel Ciolacu: Statul român nu lasă niciun român în urmă

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns în țară, miercuri seară, alături de primii români evacuați din zona de conflict din Fâșia Gaza. 

 

Primii românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București. Avionul TAROM a aterizat la Baza aeriană 90, Otopeni, miercuri seară, la ora 21.50.

În aeronava care a aterizat deja miercuri, alături de cetățeni români sunt și cetățeni din Republica Moldova, care vor călători mai departe, în câteva ore, peste Prut. O a doua aeronavă este așteptată să sosească, de la Cairo, în aproximativ o oră, în jurul orei 23.00, potrivit anunțului făcut de șeful Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a călătorit alături de primii români evacuați din Fâșia Gaza și a anunțat continuarea acțiunii de readucere în țară și în Republica Moldova a românilor care solicită evacuarea.

Marcel Ciolacu a mai precizat că în cadrul demersurilor făcute pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza și revenirea în țară a existat „o colaborare permanentă între Guvern și președinte”.

„Cred că atât eu cât și doamna ministru de Externe (Luminiița Odobescu, n.r.) am făcut un gest de normalitate și am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă.

Astăzi 129 de români au fost recuperați, atât români cu cetățenie română, cât și români din Republica Moldova.

Următoarea aeronavă cred că va ajunge într-o oră”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, adăugând că „mai există 51 de români”.

Despre cei 51 de români care nu au mai putut fi evacuați di nFâșia Gaza pentru că Punctul de trecere de la Rafah a fost închis, ministrul de Externe - Luminița Odobescu, a anunțat că a fost obținută din nou permisiunea de a părăsi Fâșia Gaza pentu acest grup și se continuă demersurile în acest caz și joi, 9 noiembrie. 

„Au mai venit peste 100 de solicitări din partea altor cetățeni ca să revină în România împreună cu familiile lor”, a mai anunțat premierul.

„Vreau să mulțumesc Ministerului de Externe și instituțiilor statului implicate pentru recuperarea românilor din Gaza. 

A existat o conlucrare directă între Guvernul României și președinte.

Vreau să mulțumesc Statului Israel, Qatar, Egipt și Statelor Unite.

În continuare, celula de criza de la MAE va funcționa până când va reveni ultimul român care dorește să revină în România”, a mai spus Marcel Ciolacu.