MENIU

Primele 2 MILIARDE DE EURO din PNRR au ajuns azi în România

Bani europeni

Prima tranșă din cele 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană a fost virată, joi, în conturile Băncii Naționale. Este vorba de aproape două miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru proiecte. 

Cei 1,85 miliarde de euro reprezintă un avans din fondurile aferente Planului Național de Reziliență și Dezvoltare (PNRR) – componenta de granturi.

Suma reprezintă un avans de 13% din componenta de granturi în valoare totală de 14,23 miliarde euro, pentru care România a primit pe 25 noiembrie acordul Comisiei Europene.

Până la finalul anului guvernul Ciucă trebuie să prezinte și o primă serie de angajamente, pentru ca finanțarea PNRR să nu fie pusă sub semnul îndoielii, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, și avansul de 13% pe componenta creditare va intra în conturile BNR până la sfârșitul anului.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.