MENIU

Primarul din Roșia Montană critică decizia de includere a sitului în patrimoniul UNESCO: ”Este defavorabilă pentru comunitate și țară”

Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO

Decizia privind includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO îl nemulțumește pe primarul localității. Eugen Furdui consideră că este devaforabilă pentru țară și că nu va aduce comunității ”decât greutăți și obligativități în plus.”

”Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a declarat primarul marți, la un post TV. 

Edilul susține că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO ”necesită avize speciale și birocrație”.

”Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut.
Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a spus acesta, precizând că va cere fonduri de la autorități în acest sens.

Citește și: ”INP: Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană, validată la cel mai înalt nivel. Situl, înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol”

Primarul a mai precizat că localitatea a fost lovită recent de inundații și multe case sunt avariate.
”Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a mai spus Eugen Furdui.

Mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO și ar fi trebuit incluse doar siturile istorice, a conchis primarul.