MENIU

ŞCOLILE şi grădiniţele vor fi ÎNCHISE până LUNI, în Capitală. Miercuri, nu se fac ore în 6 judeţe

<p>Lista judeţelor &icirc;n care şcolile şi grădiniţele vor fi &icirc;nchise vineri</p>

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni seară, că vacanţa elevilor, forţată de condiţiile meteo nefavorabile, va fi prelungită până la data de 16 ianuarie. Şcolile, creşele şi grădiniţele vor fi închise toată săptămâna. 

Cursurile vor fi suspendate total, miercuri, în șase județe și în municipiul București, potrivit unei centralizări de la ora 15,30 a Ministerului Educației Naționale.

Este vorba despre județele Ilfov, Constanța, Olt, Călărași, Ialomița, Argeș și municipiul București.

Conform centralizării, vor fi suspendate cursurile și joi în Ilfov, Constanța, Călărași și municipiul București.

Cursurile vor fi suspendate parțial miercuri în județele: Galați (toate unitățile de învățământ din mediul rural și cele din Tecuci, Târgu Bujor și Berești), Caraș-Severin (Grădinița PN Feneș, Școala cu clasele I — IV Ilineț, Școala cu clasele I — IV Dobraia, Școala gimnazială Dognecea și Școala gimnazială Domașnea), Vâlcea (Liceul "Constantin Brâncoveanu" Horezu), Sibiu (o unitate de învățământ), Alba (o unitate de învățământ).

În Bucureşti, orele se reiau luni, 16 ianuarie

"Am luat legătura cu specialiştii în meteorologie, m-am consultat cu domnul ministru al Educaţiei, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinţi, iar concluzia este foarte clară: am luat decizia ca şcoala să se reia luni, 16 ianuarie. Universităţile au autonomie, ei îşi vor anunţa deciziile pe site-uri", a spus Firea.

Edilul Capitalei a făcut precizări în privinţa personalului care se va ocupa de deszăpezire în Bucureşti.

"Începând de azi, am solicitat sprijin Ministerului de Justiţie şi Administraţiei Penitenciarilor şi vom avea sprijin, la cei 1200 de operatori manuali, încă 400-500 de persoane care ne vor sprijini: jandarmi, deţinuţi sau sportivi de la CSM Bucureşti", a spus Firea.

"În privinţa trotuarelor, s-au distribuit somaţii, peste 320 de astfel de documente, să nu se ajungă la amendă, ci să se curăţe trotuarele. Nu trebuie să avem toleranţă pentru agenţii economici care nu-şi curăţă trotuarele. Trebuie şi ţurţurii înlăturaţi. Ne aşteapă câteva zile grele", a mai spus aceasta.

În ceea ce privește învățământul universitar, Firea a spus că acesta are autonomie și că fiecare universitate va lua propria decizie, urmând ca, ulterior, să o anunţe pe site-ul facultăților.

Firea a adăugat că este posibil ca o decizie similară să fie luată și pentru județul Ilfov.

"Din discuția pe care am avut-o în această seară, am înțeles că o decizie similară se ia și pentru județul Ilfov, că s-ar fi luat, pentru că vremea va fi comparabilă în județul Ilfov cu cea din Capitală, de aceea se ia o decizie similară", a explicat Firea.

Referitor la perioada de recuperare a zilelor în care elevii nu merg la școală, primarul general a spus că nu este cazul, pentru că nu era o perioadă de predare.

"În această perioadă, potrivit domnului ministru al Educației, domnului secretar de stat și inspectorului general școlar, nu era o perioadă de predare, de lecții, de materie, ci practic de evaluare. Deci toată această perioadă de evaluare va fi făcută de profesori la clasă. Era mult mai periculos să expunem copiii și cadrele didactice unui ger năprasnic, cum va fi mâine dimineață, de minus 23 de grade Celsius, și zăpada viscolită și spulberată care va fi mâine seară, miercuri și în mare parte și joi", a explicat edilul șef al Capitalei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, şcolile vor fi închise, MARŢI, şi în judeţele Argeş, Braşov, Vaslui, Prahova, Tulcea, Teleorman, Bacău, Brăila, Olt, Iaşi, Neamţ, Timiş, Galaţi, Maramureş, Dolj, Suceava, Botoşani, Buzău, Ialomiţa, llfov, Constanţa, Vrancea.

Parţial, cursurile vor fi suspendate, MARŢI, şi în următoarele judeţe: Mehedinţi (Şcoala Gimnazială Ilovăţ şi Şcoala Gimanzială Tâmna), Sălaj (Grădiniţa cu program normal nr. 2 Mai şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragu), Călăraşi (cinci unităţi de învăţământ), Dâmboviţa (Şcoala Gimnazială Ocniţa, Colegiul Economic "Ion Ghica” din Târgovişte, Şcoala Gimnazială Răzvad şi Şcoala Gimnazială Niculeşti), Cluj (Grădiniţa Jucu de Mijloc, Şcoala Gimnazială Luna şi Şcoala Gimnazială "Lia Manoliu” Corneşti), Mureş (Şcoala Gimnazială "Romulus Guga” din Târgu Mureş - structura Curcubeu - Valea Rece), Sibiu (o unitate de învăţământ), Alba (cinci unităţi de învăţământ), Hunedoara (patru unităţi de învăţământ).

MIERCURI, cursurile vor fi suspendate total în judeţul Argeş şi în Bucureşti şi parţial în judeţele Sibiu şi Alba (câte o unitate de înăţământ din fiecare judeţ).

JOI şi VINERI, şcolile vor fi închise doar în Capitală. Decizia de supendare a cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar (preşcolar, gimnazial şi liceal) din municipiul Bucureşti a fost luată în urma consultării cu primarul Capitalei, cu prefectul municipiului Bucureşti şi cu informarea Ministerului Educaţiei, precizează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), relatează news.ro.

"Recuperarea materiei aferente perioadei de suspendare a cursurilor se va face pană la sfârşitul semestrului II al anului şcolar 2016-2017. Totodată, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucuresti a transmis o adresă prin care solicită directorilor unităţilor de învăţământ să asigure, prin personalul de specialitate, buna funcţionare a instalaţiilor de încălzire, alimentare cu apă şi energie electrică, deszăpezirea şi deblocarea căilor de acces din incinta şcolilor", arată ISMB.

Reamintim că Bucureştiul şi 36 de judeţe sunt şi marţi sub avertizare cod portocaliu de ger, cu temperaturi minime între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. Cinci judeţe din vestul ţării rămân sub avertizare cod galben de ger, temperaturile minime scăzând sub -15 grade.