MENIU

Amendă uriașă pentru Gabriela Firea. Reacția primarului Capitalei

Gabriela Firea

Gabriela Firea, amendată de Tribunalul București. Șefa administrației locale e acuzată pentru că nu a pus în aplicare mai multe decizii definitive ale instanțelor legate de planul urbanistic general. 

Sentința, însă, nu este definitivă. Mai exact, judecătorii au decis ca Gabriela Firea să plătească o amendă de 20% pe zi din salariul brut pe economie.

Un calcul simplu arată că asta înseamnă o sancțiune în valoare de 8.700 de lei pe lună.

Amenda vine în contextul în care arhitectul-șef al Capitalei, Adrian Bold, și Direcția Juridică din Primărie ar refuza, de ani de zile, să le ofere reparații unor bucureșteni, ale căror terenuri proprietate privată au fost încadrate abuziv drept spații verzi publice.

Sentința Tribunalului Municipiului București (TMB) a fost pronunțată miercuri, 10 mai, și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Valentin Vărvăroi, Mihaela Daniela Ajidaucei și Lenuța Radu sunt doar trei dintre cetățenii care au obținut în instanță sentințe irevocabile, prin care s-a dispus anularea în parte a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei, în ceea ce privește încadrarea terenurilor lor ca fiind în zona spațiilor verzi publice cu acces nelimitat. Ei au primit și despăgubiri de 100 de lei/zi, potrivit Cetățeanul.net.

Gabriela Firea a reacționat la decizia instanței:

"In legatura cu informatiile aparute in presa, conform carora Primarul General, Gabriela Firea, trebuie sa plateasca o amenda de 20% din salariul minim brut pe zi de intarziere de la data de 02 martie 2017, iar Primaria Municipiului Bucuresti 100 lei penalitati/zi, pana la punerea in aplicare a sentintei 1283/07.03.2016, emisa de Tribunalul Municipiului Bucuresti, Biroul de Presa al Primariei Capitalei este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Incheierea Tribunalului Bucuresti, pronuntata la data de 10 mai 2017, NU este definitiva.

Dupa ce instanta va redacta motivarea si o va comunica Primariei Municipiului Bucuresti, municipalitatea va uza de calea de atac in termenul prevazut de lege.

Subliniem faptul ca, prin Decizia civila nr. 1283/ 07.03.2016 pronunțata de Curtea de Apel Bucuresti, instanța de recurs a admis excepția lipsei calitații procesual pasive a Municipiului Bucuresti prin Primarul General, prin urmare Primarul General nu are calitate in acest dosar.

Amenda la care se face referire a fost aplicata pentru neexecutarea sentintei nr. 5930/22.09.2015, devenita irevocabila prin decizia nr. 1283/07.03.2016, prin care CGMB a fost obligat sa emita o hotarare de incadrare urbanistica aferenta terenului in suprafata de 1838 mp din Soseaua Gh. Ionescu Sisesti, nr. 273, Sector 1.

Hotararea de incadrare urbanistica urmeaza a fi emisa de catre CGMB in baza Legii nr. 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, in versiunea in vigoare la data pronunțarii Sentinței civile nr. 5930/ 22.09.2015, doar prin aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ), elaborat si avizat în conditiile legii.

In urma sentintei 1283/07.03.2016, Primaria Municipiului Bucuresti a transmis Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, cea care se ocupa de elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, solicitarea de a include prevederile hotararii judecatoresti in reglementarile urbanistice.

Prin urmare, Primarul General al Municipiului Bucuresti, prin aparatul de specialitate, respectiv Directia Generala Dezvoltare Urbana, a facut demersurile necesare in vederea punerii in executare a hotararii judecatoresti mentionate", anunță un comunicat.

Mai multe articole despre:
amendă tribunal firea