MENIU

Primăria Capitalei a solicitat Guvernului suma de 920 de milioane de lei pentru acoperirea subvenției la gaze

Subvenție gaze

Primăria Capitalei a solicitat Guvernului acoperirea sumei de 920 de milioane de lei, reprezentând diferenţa dintre subvenţia la agze care ar trebui plătită în acest an şi cea de anul trecut. Reamintim că recent prim-ministrul interimar Florin Cîțu a spus că Guvernul va aloca bani pentru subvenția la căldură.

"A existat o solicitare, ieri, din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul prefecturilor, către toate primăriile şi am dat şi noi acest răspuns. A fost un demers semi-oficial acea discuţie pe care am avut-o prin intermediul Asociaţiei Municipiilor cu prim-ministrul. În urma acelei discuţii, fiecare dintre primării şi-a trimis necesarul pentru acoperirea subvenţiei şi această discuţie a fost realizată ieri prin acest circuit, prin primărie, prefectură, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării şi am solicitat diferenţa de subvenţie, care rezultă din: preţul de 380 de lei, azi, faţă de 195 de lei pe gigacalorie anul trecut - preţul de producţie. Deci, am făcut o diferenţă între care a fost subvenţia pe care ar trebui să o plătească primăria anul acesta, la preţul de anul acesta, şi care a fost subvenţia pe care am plătit-o efectiv iarna trecută. Şi diferenţa aceasta este 920 de milioane de lei. Şi aceasta este solicitarea pe care am făcut-o oficial ieri", a afirmat primarul generala Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit edilului, preţul pe care bucureştenii îl plătesc va fi stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General. Edilul şi-a exprimat speranţa ca înaintea şedinţei respective, Guvernul să informeze Municipalitatea în legătură cu ajutorul pe care poate să îl ofere.

"Ceea ce bucureştenii trebuie să ştie este că preţul pe care ei îl plătesc este stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General şi atât timp cât noi nu modificăm acea hotărâre de Consiliu General, preţul rămâne cel care este stabilit în momentul acesta, adică 164 de lei. O să vedem, posibil, la sfârşitul acestei luni, în şedinţa de Consiliu General, să modificăm acest preţ pe care cetăţenii îl plătesc. Numai că dacă facem asta la sfârşitul lui noiembrie, asta se va aplica pe factura începând cu decembrie, care se plăteşte în februarie. Înainte de asta, sperăm să avem toate răspunsurile de la Guvern, să vedem în ce măsură ei pot să ne ajute cu parte din subvenţie", a mai spus pimarul.

Premierul interimar Florin Cîțu a avut, pe 1 noiembrie, o serie de discuții cu primarii pentru a găsi soluții în criza energetică. Prim-ministrul a spus atunci că Executivul va aloca bani pentru subvenția la căldură.

"Acum vom subvenționa o parte din gigacalorie cu bani de la buget, vedem sumele exacte. Aceasta nu este o soluție pe termen lung. Nu ajută dacă anul viitor vom fi în același loc. Și atunci să ne gândim cum putem să folosim resursele pentru investiții sau ce acte normative trebuie să treacă pentru ca în 2, 3 ani să nu mai există această situație.

Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. Sunt câteva zone unde mi se par sumele puțin mai mari. Am văzut la Timișoara, la Iași. Aș vrea să agreăm niște principii. Pentru ce facem această susținere? Pentru subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, nu pentru plăți restante și așa mai departe. O facem pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, de exemplu, să fie echitabil. Vreau să agreăm principiile, pentru a nu avea discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul”, a declarat Florin Cîțu, în discuția cu primarii.