MENIU

Prima ședință a Guvernului interimar condus de Florin Cîțu, programată în această seară. Agenda ședinței, necunoscută

Florin Cîțu, premierul interimar al României

Prima ședință a Guvernului interimar condus de Florin Cîțu, după demiterea rușinoasă de ieri, din Parlament, va avea loc în această seară. Președintele Klaus Iohannis nu se grăbește în a chema partidele la consultări pentru a forma un nou guvern, în ciuda crizelor politice, economice și socliale prin care trece România în momentul de față. Șeful statului susține că este nevoie de timp pentru a se mai liniști un pic "apele" pe scena politică după votul de ieri pe moțiune, subliniind, totodată că doar prin "maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă aceasta criză guvernamentală". 

Potrivit agendei publice a Executivului, ședința va avea loc în această seră, de la ora 19:00. Inițial, evenimentul fusese programat la ora 17:00, însă din motive necunoscute de media aceasta a fost modificată.

De asemenea, până în prezent, nu este cunoscută nici agenda ședinței din această seară. 

Potrivit Constituției, un guvern interimar nu are dreptul să adopte ordonanțe de urgență (OUG) sau ordonanțe simple, ci doar să emită hotărâri de guvern. 

Reamintim că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marți, 5 octombrie, chiar de Ziua Educației, de Parlament. Votul a fost unul istoric în favoarea debarcării lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria. Mai exact, s-au înregistrat 281 voturi "pentru" din cele 281 exprimate. În sală, în ziua votului au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.

Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

"Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern", a fost anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.