MENIU

Ministerul Finanţelor: Nu vor fi majorări de taxe și impozite în acest an

Prima reacţie a Ministerului Finanţelor legată de majorarea contribuțiilor pentru angajați

Ministerul Finanțelor Publice anunţă, într-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Reacţia vine după ce un nou proiect de ordonanţă arăta că, în urma modificării Codului Fiscal, ar urma să crească semnificativ contribuţiile de asigurări ale angajaţilor.

UPDATE: Ministrul Anca Dragu a declarat, la Realitatea TV, că nu vor creşte taxele şi impozitele.

"În acest moment la Ministerul Finanţelor lucrăm la un proiect de simplificare a unor măsuri din Codul Fiscal. În niciun caz nu vom creşte taxe şi impozite, indiferent că este vorba de impozit pe venit, pe profit sau contribuţii.

Nu vom creşte niciun asemenea impozit, indiferent că este vorba despre persoane fizice, juridice sau PFA.

Urmărim şi vom pune în consultare publică în mod transparent în câteva zile un proiect de simplificare.", a spus ministrul Dragu.

Ce spune Ministrul Anca Dragu despre proiectul apărut în presa?
 

"Nu a ajuns pe masa mea un asemenea proiect. Am cerut colegilor  mei analize pe tot felul de perevederi din Codul Fiscal, dar la mine pe masă nu a ajuns un asemenea proiect, nu-mi asum asemenea proiect. Vizăm măsuri simple, clare de simplificare a codului fiscal.", a mai complet ministrul.  

Comunicatul Ministerul Finanţelor:

"În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări: 

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice. 

“Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. 

În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice. 

Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului. 

Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării. 

În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. 

De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice. 

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii". 

Guvernul dă de pământ cu predictibilitatea. Un nou proiect de ordonanţă, obţinut de profit.ro, va modifica, din nou, Codul Fiscal. De această dată, însă, povara taxării se mută pe umerii angajaţilor, anunţă Realitatea Tv. 

Aşa cum arată proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, cresc semnificativ contribuţiile de asigurări ale angajaţilor. Iar persoanele fizice autorizate vor fi puternic afectate de schimbări.

Astfel, dacă în prezent, un angajat plătşte 10,5% contribuţii de asigurări sociale, acestea vor fi majorate la 21,7%.

De asemenea, contribuţiile pentru sănătate reţinute angajaţilor cresc de la 5,5 la aproape nouă procente. Iar aceste taxe se aplică şi persoanelor cu activităţi independente. Guvernul le pregăteşte, însă, mai multe veşti bune proprietarilor firmelor. În primul rând, nu vor mai plăti deloc CAS pentru condiţii normale de muncă şi nici contribuţii pentru sănătate.

Mai mult, contribuţiile de asigurări sociale pentru condiţii deosebite sunt reduse de la aproape 21% la puţin peste patru procente.

În cazul CAS pentru condiţii speciale, taxarea va fi de 8,2%, faţă de aproape 26 de procente, cât este în prezent.  Vor fi afectate şi persoanele care înregistrează venituri din chirii şi arendă. Şi în cazul lor, contribuţiile de asigurări sociale se majorează la aproape nouă procente, de la 5,5% cât sunt în prezent.

 În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Mai multe articole despre:
impozite taxe Ministrul Finanţelor