MENIU

Prima reacție a FSB privind vizita lui Joe Biden la Kiev: "Nu am oferit garanții privind siguranța sa"

Șeful FSB Alexander Bortnikov, ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev și comandantul Gărzii Naționale Viktor Zolotov/Profimedia

Serviciul de Securitate al Rusiei, temutul FSB, a avut, marți, o primă reacție cu privire la vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, afirmând că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța liderului de la Casa Albă în timpul vizitei sale în Ucraina.

„Statele Unite nu au notificat Rusia printr-un canal diplomatic cu privire la vizita lui Biden la Kiev. Nu am oferit garanții privind siguranța sa”, a declarat Alexandr Bortnikov, directorul FSB, pentru agenția TASS, relatează Reuters HotNews.ro.

Comentariile sale vin la o zi după ce Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al Casei Albe, a afirmat că Statele Unite au transmis Rusiei că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american.

„I-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev. Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui, pentru a exclude orice risc. Dată fiind natura sensibilă a acestor informații, nu pot detalia modul în care au răspuns sau care a fost exact mesajul nostru, dar pot confirma că am furnizat această informație”, a afirmat oficialul american.

Vizita președintelui american în capitala ucraineană cu doar 4 zilei înainte ca să se împlinească un an de conflict a provocat consternare și furie în rândul comunității de bloggeri militari și a corespondenților de război din Rusia, mulți dintre aceștia criticând în termeni duri sau cu ironii acide faptul că Joe Biden s-a putut deplasa nestingherit la Kiev.

Vizita oficială a fost comentată și de televiziunile rusești, analistul politic Serghei Markov, un fost consilier apropiat al președintelui Vladimir Putin, sugerând că Biden s-a deplasat la Kiev abia după ce Rusia a confirmat că nu va încerca să îl asasineze în Ucraina.

„Suntem o țară civilizată și Biden a sosit la Kiev - sunt sigur de asta - fiindcă a primit garanții din partea părții ruse că nu va fi lovit cât timp se află acolo”, a declarat acesta la televiunea Rossiya-1.

Un fost consilier apropiat al lui Putin, Markov a atras atenția presei internaționale în luna septembrie a anului trecut, când a avertizat Marea Britanie cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

„Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate”, a declarat Markov la scurt timp după discursul în care Putin a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia.