MENIU

Prima reacție din Comisia Europeană pe MCV: Păstrați independența justiției și a sistemului judiciar

Cristian Buchiu, șef interimar al Reprezentanței Comisiei în România, a declarat, după publicarea raportului MCV, că instituțiile cheie din România trebuie să demonstreze că au capacitatea de a păstra independența justiției și păstrarea echilibrului judiciar.

"Pe scurt, mesajul Comisiei Europene este necesitatea ca instituțiile cheie din România a să demonstreze un angajament ferm privind independența justiției în România și păstratrea echilibrului judiciar.

Aș fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum, dar rămânem încrezători că autoritățile române vor da un plus pentru îndeplinirea MCV.

Este timpul pentru măsuri concrete administrative și legislative

În mod specific, și mă gândesc la abordarea legislativă, aceasta o considerăm esențială, la nivel legislativ, la nivel administrativ reaminesc faptul că, Comisia Europeană pune la dispoziția României 125 de milioane de euro pentru proiecte destinate sistemului judiciar din România.

Vom transmite acest raport Consiliului și Parlamentului european și vom monitoriza cu atenție situația sistemului judiciar din România". 

Ce este MCV-ul?

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

De ce este necesar MCV-ul?

Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni.

Cum funcționează MCV-ul?

În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Evaluările Comisiei și rapoartele sale oficiale sunt realizate în urma unei analize și a unei monitorizări riguroase, în baza unui dialog constant între autoritățile bulgare și române și serviciile Comisiei. Rapoartele se bazează, de asemenea, pe contactele cu alte state membre, societatea civilă, diferite organizații internaționale, experți independenți și diverse alte surse. 

Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. Rapoartele conțin evaluarea situației de către Comisie și recomandările pe care aceasta le adresează autorităților bulgare și române. Ele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează în profunzime fiecare dintre obiectivele de referință stabilite în cadrul MCV. 

Toate rapoartele Comisiei, metodologia utilizată și concluziile formulate sunt discutate ulterior în Consiliul de Miniștri, care a aprobat întotdeauna rapoartele în concluziile sale.

Criterii pentru evaluarea progreselor

Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției. 

Criteriile de referință pentru Bulgaria se referă la independența, profesionalismul și eficiența sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției și a criminalității organizate.

Mai multe articole despre:
justiţie România Bulgaria raport MCV